2020年3月12日木曜日

Beleggers vluchten uit aandelen, Brusselse beurs fors omlaag - De Standaard

Het uitdijende coronavirus dient de Brusselse beurs een nieuwe klap toe. De verliezen diepen uit met een Bel20 die 5 à 7 procent zakt. Beleggers lusten het afgekondigde reisverbod in de VS niet.

Nadat de Amerikaanse beurzen gisteren al een nieuwe klap gekregen hadden met de Dow Jones (die officieel in een berenmarkt zit: een daling van meer dan 20 procent tegenover de piek) en deze ochtend ook in Azië de beurzen verder zakten, is het ook in Europa opnieuw prijs. Europese aandelen zakken met 5 procent en meer.  Brussel scoort al even slecht. De opening startte met een verlies van 4 procent, maar momenteel lopen de verliezen op tot 7 procent en meer.

De markten appreciëren de draconische maatregel van president Donald Trump niet. Die legt een inreisverbod op aan Europeanen. Dat verbod gaat morgenmiddag in en zal een maand duren. Het verbod treft niet alleen toerisme, maar ook zakenreizen. Die sector lag al in de touwen. De maatregel kwam er nadat gisteravond bekendgemaakt werd dat in Italië alle winkels, bars en restaurants sluiten, op voedingswinkels en apotheken na. De maatregel haalt vooral verder het vertrouwen onderuit en geeft aan dat we van de impact van het coronavirus het laatste nog niet gezien hebben.

De futures suggereerden al een daling van 6,3 procent van de Europese beurzen en dat is ook ongeveer wat op de markt gebeurt. Gisteren daalde de Dow Jones met 5,9 procent. De daling slaat breed toe, maar reisaandelen zijn nog iets harder getroffen.Ook de olieprijs duikt opnieuw.  De prijs voor Brent ging 4 procent onderuit tot 34,35 dollar per vat. In de VS zakt de prijs tot 31,66 dollar per vat.

De Bel20 zakt met  5 à 8 procent. De grootste dalers van de afgelopen dagen zijn weer dezelfde, AB InBev en ING krijgen zware klappen in een band van 6 procent tot 9 procent. AB InBev is erg gevoelig voor de afschaffing van evenementen. Zijn biermerk Corona heeft bovendien de naam niet mee. Het aandeel sleept ook heel veel schulden mee. En zijn topman, ceo Carlos Brito, koos recent eieren voor zijn geld door zelf aandelen te verkopen. Elders in Europa krijgen reisaandelen flinke klappen, de sectorindex zakt met 8 procent. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDAzMTJfMDQ4ODY3MzjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿