2020年3月12日木曜日

Beurzen kleuren dieprood, einde van een ongeziene stierenmar... - De Standaard

Beleggers vluchten uit aandelen. De verliezen diepen uit met een Bel20 die 5 à 7 procent zakt. In de VS is een einde gekomen aan de langste stierenmarkt ooit. De beurs zou er straks circa 6 procent lager openen.

Nadat de Amerikaanse beurzen gisteren al een nieuwe klap gekregen hadden met de Dow Jones (die officieel in een berenmarkt zit: een daling van meer dan 20 procent tegenover de piek) en deze ochtend ook in Azië de beurzen verder zakten, is het ook in Europa opnieuw prijs. Europese aandelen zakken met 5 procent en meer.  Brussel scoort al even slecht. De opening startte met een verlies van 4 procent, maar momenteel lopen de verliezen op tot 7 procent en meer. En de futures in de VS, die een indicatie geven over hoe de markt er zal openen, suggerereren een nieuwe daling van zes procent.

De markten appreciëren de draconische maatregel van president Donald Trump niet. Die legt een inreisverbod op aan Europeanen. Dat verbod gaat morgenmiddag in en zal een maand duren. Het verbod treft niet alleen toerisme, maar ook zakenreizen. Die sector lag al in de touwen. De grootste activiteit is er het annuleren van boekingen.

Crisisbuffer 

In Italië werd gisteravond bekendgemaakt dat alle winkels, bars en restaurants sluiten, op voedingswinkels en apotheken na. De draconische maatregelen halen het vertrouwen van beleggers onderuit en geven aan dat we inzake impact van het coronavirus het laatste nog niet gezien hebben. Na de middag is het uitkijken welke maatregelen de Europese Centrale Bank zal nemen om de economie te stutten. Verwacht wordt dat er specifieke maatregelen voor de banken komen. De Belgische Nationale Bank maakte gisteren al bekend dat het soepelere regels inzake kapitaalbuffers zal hanteren door een 'crisisbuffer' van 1 miljard kapitaal vrij te geven.

Op de beurzen slaat de daling breed toe, maar reisaandelen zijn nog iets harder getroffen.AirFrance KLM ging op een bepaald moment 17 procent lager. Ook de olieprijs duikt opnieuw. De prijs voor Brent ging 4 procent onderuit tot 34,35 dollar per vat. In de VS zakt de prijs tot 31,66 dollar per vat.

De Bel20 zakt met  5 à 8 procent. De grootste dalers van de afgelopen dagen zijn weer dezelfde, AB InBev en ING krijgen zware klappen in een band van 6 procent tot 9 procent. Ook Galapagos zet zijn daling verder. Verzekeraar Ageas hangt ook al een tijdje in de touwen.

AB InBev is erg gevoelig voor de afschaffing van evenementen. Zijn biermerk Corona heeft bovendien de naam niet mee. Het aandeel sleept ook heel veel schulden mee. En zijn topman, ceo Carlos Brito, koos recent eieren voor zijn geld door zelf aandelen te verkopen. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDAzMTJfMDQ4ODY3MzjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿