2020年3月12日木曜日

Capitulatie op de beurs: Brussel helemaal onderuit - De Standaard

Beleggers vluchten uit aandelen. In Brussel crasht de Bel20-index momenteel met 9 procent. De grootste daling ooit. Ze komt er nadat de ECB besliste de rente depositorente niet te verlagen.

Nadat de Amerikaanse beurzen gisteren al een nieuwe klap gekregen hadden met de Dow Jones (die officieel in een berenmarkt zit: een daling van meer dan 20 procent tegenover de piek) en deze ochtend ook in Azië de beurzen verder zakten, is het ook in Europa opnieuw prijs. De ECB heeft de markten niet kunnen kalmeren. De beurzen zakken nog meer.  Europese aandelen zakken met 7 tot 8 procent..  Brussel capituleert en crahst 9 procent.

De markten appreciëren de draconische maatregel van president Donald Trump niet en zien ook in de ECB-actie blijkbaar onvolodende soelaas.  Trump legt een inreisverbod op aan Europeanen. Dat verbod gaat morgenmiddag in en zal een maand duren. Het verbod treft niet alleen toerisme, maar ook zakenreizen. Die sector lag al in de touwen. De grootste activiteit is er het annuleren van boekingen.

Crisisbuffer 

In Italië werd gisteravond bekendgemaakt dat alle winkels, bars en restaurants sluiten, op voedingswinkels en apotheken na. De draconische maatregelen halen het vertrouwen van beleggers onderuit en geven aan dat we inzake impact van het coronavirus het laatste nog niet gezien hebben. De Europese Centrale Bank neemt maatregelen om de economie te stutten. Ze mikt erop om de kredietverlening gaande te houden.

 De Belgische Nationale Bank maakte gisteren al bekend dat het soepelere regels inzake kapitaalbuffers zal hanteren door een 'crisisbuffer' van 1 miljard kapitaal vrij te geven. De redenering is simpel: openhouden die kredietkraan want sommige bedrijven zien hun inkomsten drastisch terugvallen. De combinatie van vaste kosten die doorlopen met scherp dalende inkomsten betekent zonder maatregelen voor getroffen bedrijven een harde landing.

Op de beurzen slaat de daling breed toe en gaat de daling nog harder sinds het persbericht van de ECB. De Bel20 kent de grootste dagdaling ooit.  De grootste dalers van de afgelopen dagen zijn weer dezelfde, AB InBev en ING krijgen zware klappen van om en nabij de 10 procent en meer. Ook Galapagos zet zijn daling verder. Verzekeraar Ageas hangt ook al een tijdje in de touwen.

AB InBev is erg gevoelig voor de afschaffing van evenementen. Zijn biermerk Corona heeft bovendien de naam niet mee. Het aandeel sleept ook heel veel schulden mee. En zijn topman, ceo Carlos Brito, koos recent eieren voor zijn geld door zelf aandelen te verkopen. 

Het beeld op de beurzen van de afgelopen dagen is helder: een salamicrash waarbij de terugval in verschillende stappen gebeurt. Voor beleggers is het sturen in het donker. Hoe lang zal het virus toeslaan? Hoe langer, hoe meer schade. Komt er in de tweede jaarhelft beterschap en hoe belangrijk zal die zijn? Hoe hard dalen de bedrijfswinsten? Wie gaat zijn dividend terugschroeven? Voorlopig gaan economen ervan uit dat de groei  in Europa voor heel 2020 rond de nul procent uitkomt. Daarachter zit een krimp in de eerste jaarhelft en herstel in de tweede.

Met beurzen die meer dan een kwart onder hun (te) enthousiaste piek zitten van eerder dit jaar, is de berenmarkt nadrukkelijk gevestigd. Dit na bijvoorbeeld een periode in de VS van elf jaar van beurswinsten, dat zou de langste stierenmarkt ooit geweest zijn.  

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDAzMTJfMDQ4ODY3MzjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿