2020年3月12日木曜日

ECB probeert via hulp aan banken economie te ondersteunen - De Tijd

De Europese Centrale Bank (ECB) geeft de banken meer zuurstof en zal voor 120 miljard euro extra obligaties opkopen om de Europese economie te beschermen tegen de impact van het coronavirus.

De ECB heeft een groot pakket maatregelen aangekondigd om de financiële sector meer ademruimte te geven, de kredietverlening op peil te houden en de economische groei te ondersteunen. In de eerste plaats zal ze meer langlopende kredieten tegen een rente van -0,5 procent verstrekken aan de banken zodat die voldoende liquide blijven om hun verplichtingen na te komen.

Bovendien neemt de ECB maatregelen om ondernemingen te steunen die zwaar zijn getroffen door de impact van het coronavirus. Ze richt zich vooral op kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Banken die de kredietverlening aan de getroffen bedrijven op peil houden, kunnen bij de ECB geld lenen tegen een rente van -0,75 procent.

Kapitaalbuffer

Voorts zal de ECB dit jaar voor 120 miljard euro extra obligaties kopen. Ze zal vooral bedrijfsobligaties aankopen om te garanderen dat de reële economie voldoende financiering behoudt. Ten slotte mogen de banken hun liquiditeit (LCR) en een kapitaalbuffer (CCB) tijdelijk onder het vereiste minimum laten dalen.

Het valt op dat de ECB niet knipt in de rente. De basisrente blijft 0 procent en de depositorente -0,5 procent. Een renteverlaging dreigt contraproductief te zijn, omdat ze de winst van de banken zou ondermijnen en zo de kredietverlening zou bemoeilijken.  

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9lY2ItcHJvYmVlcnQtdmlhLWh1bHAtYWFuLWJhbmtlbi1lY29ub21pZS10ZS1vbmRlcnN0ZXVuZW4vMTAyMTQwMzUuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿