2020年3月16日月曜日

Mogelijk fraude door producent bij bestelling mondmaskers - De Standaard

Er rijzen twijfels of de voorraad mondmaskers in de Belgische ziekenhuizen wel tijdig kan worden aangevuld. Bij de bestelling van mondmaskers die ons land geplaatst heeft, is er mogelijk sprake van fraude door een producent in Turkije. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zondagavond.

De leverancier heeft in principe nog tot middernacht om de vijf miljoen bestelde maskers te leveren. 'Maar de kans dat dat gebeurt, is miniem', klinkt het op het kabinet van De Block.  De Block had in C'est pas tous les jours dimanche op RTL al gezegd dat het om een 'internationale situatie ging die heel moeilijk is'. Het dossier is overgemaakt aan het federaal parket.

Het Brusselse parket bevestigt ook zelf dat het vrijdagavond een klacht heeft ontvangen. 'We kunnen bevestigen dat vrijdagavond een klacht werd neergelegd door de FOD Volksgezondheid, en dat bij de federale gerechtelijke politie', zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse aan Belga. 'Een opsporingsonderzoek is lopende. Het dossier is niet gefederaliseerd en dat wordt op dit moment ook niet overwogen.'

Samen met haar beleidscel en de administraties onderzoekt minister De Block intussen alternatieve pistes.

'Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen', zegt De Block.

Dat we mogelijk tegen een tekort aan mondmaskers aankijken, werd zondag duidelijk in een debat in het nieuwsprogramma De zevende dag. Viroloog Marc Van Ranst wees er in het debat op dat de voorraden in ons land uitgeput raken. 'We hebben die mondmaskers wel nodig, dus dat is een heel groot probleem'.

Inge Vervotte van zorgnetwerk Emmaüs stelde dat 'een groot deel' van de bestelling voor huisartsen besteld was. 'Zonder die maskers brengen we ze in onveilige situaties.' Vervotte pleitte ervoor om naar alternatieven te kijken. Uit voorzorg worden gebruikte maskers bewaard, voor als er toch een methode zou opduiken om die herbruikbaar te maken. 'Maar desnoods moeten er stoffen maskers genaaid worden', zegt ze.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDAzMTVfMDQ4OTAwNTnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿