2021年5月3日月曜日

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelt stookoliesector in gebreke - Het Nieuwsblad

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stuurt vandaag/maandag deurwaarders met een ingebrekestelling naar de stookoliesector. Volgens de N-VA-minister weigert de sector werk te maken van het stookoliefonds, het fonds voor de sanering van lekkende mazouttanks.

Demir verwijt de sector “een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel”. “Dit cynisch machtsspel zadelt gigantisch veel gezinnen op met een torenhoge saneringsfactuur en kan niet blijven duren”, stelt Demir. De sector krijgt een maand de tijd om de nodige stappen te ondernemen. “Doen ze dat niet, dan zie ik dat als terugkomen op een gegeven woord en zullen we het geld op een alternatieve manier vorderen van diezelfde sector”, klinkt het.

Het botert al langer niet zo goed tussen minister Demir en de stookoliesector. Vorige maand zei de N-VA-minister nog dat ze “gechanteerd” werd door de sector. Zo zou de sector weigeren om het beloofde stookoliefonds op te richten zolang de regering doorzet met het plan om de plaatsing van stookolieketels bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties te verbieden.

730.000 gezinnen

Momenteel hebben nog altijd naar schatting 730.000 gezinnen in Vlaanderen een stookolietank. Bij ongeveer 10.000 tanks is er sprake van bodemverontreiniging door een lek. Omdat die schade vaak niet (of niet helemaal) gedekt wordt door de verzekering, kan dat leiden tot financiële drama’s voor de betrokken gezinnen.

Daarom werd in 2019 een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen de verschillende gewesten, de federale staat en de sector, waarbij vzw Promaz werd opgericht door de oliesectorfederaties Informazout, de Belgische Petroleum Federatie en Brafco. Maar volgens minister Demir heeft de sector sindsdien onvoldoende stappen gezet om ervoor te zorgen dat het fonds gezinnen kan vergoeden. De werking van het fonds blijft uit.

“10.000 gezinnen in de kou”

“Intussen blijven ongeveer 10.000 gezinnen in de kou staan en draaien ze zelf op voor de opkuis van de bodemverontreiniging, wat varieert van gemiddeld 47.000 euro tot uitschieters boven 100.000 euro”, zegt Demir. De minister heeft in overleg met de OVAM en enkele juristen onderzocht welke hefbomen er zijn om ervoor te zorgen dat de sector hun verantwoordelijkheid wél opneemt.

Demir stuurt daarom vandaag/maandag deurwaarders, gewapend met een ingebrekestelling naar de oliesectorfederaties Informazout, de Belgische Petroleum Federatie en Brafco. Ook de drie betrokken zaakvoerders worden persoonlijk in gebreke gesteld. Demir eist dat ze de sector de werking van het Promaz-fonds in orde brengt tegen uiterlijk 31 mei van dit jaar. Doen ze dat niet, dan heeft Demir naar eigen zeggen een plan B klaar om het geld op een alternatieve manier te proberen vorderen van diezelfde sector.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjEwNTAzXzkyMzg2MDA10gEA?oc=5

Herstructurering AS Adventure afgerond | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Herstructurering AS Adventure afgerond | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. 'Vader van Bol.com' aan boord bij A.S. Adventure-moeder  De Tijd
  3. Eigenaar Bever na miljoeneninjectie 'klaar voor de toekomst'  DeOndernemer.nl
  4. Moederbedrijf Bever komt voor 45 procent in handen van banken  NU.nl
  5. Daniel Ropers commissaris bij Bever - RetailNews  RetailNews
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS9oZXJzdHJ1Y3R1cmVyaW5nLWEtcy1hZHZlbnR1cmUtYWZnZXJvbmR-YWEwM2UxMGUv0gEA?oc=5

Internationaal Intel-CEO: 'Chipschaarste duurt nog jaren' - De Tijd

'We hebben nog enkele jaren nodig voor we de huidige vraagexplosie bijgebeend hebben', zegt de grootste Amerikaanse chipbakker.

Min of meer eenzelfde geluid was zondagavond te horen bij Pat Gelsinger, de CEO van Intel. 'We zullen enkele jaren nodig hebben om de exploderende vraag in elk segment van onze business te kunnen bijbenen', zei de topman van Amerika's grootste chipbakker in een gesprek met het duidingsprogramma '60 Minutes' op de nieuwszender CBS.

Gelsinger gaf impliciet ook toe dat Intel de voorbije jaren te veel op de inkoop van eigen aandelen en te weinig op onderzoek & ontwikkeling was gefocust en zo de Taiwanese rivaal TSMC - 's werelds hofleverancier van krachtpatserchips - een grote voorsprong heeft laten nemen. 'We gaan de komende jaren een heel stuk minder focussen op aandeleninkopen', zei Gelsinger.

In '60 Minutes' temperde ook Mark Liu, de voorzitter van wereldmarktleider TSMC, de verwachtingen voor een snelle normalisatie. Hij denkt pas tegen eind juni de 'minimumnoden' van de klanten, zeker in de autosector, te kunnen lenigen. 'Er is tijd nodig tussen een grotere vraag en een grotere productie', zei Liu. 'Vooral voor autochips is de toeleveringsketen lang en complex.'

De gevaarlijkste plek op aarde

Het debat over de (te) sterk van Azië afhankelijke chipproductie heeft ook een stevige geopolitieke zijde. Het weekblad The Economist bestempelde Taiwan, via TSMC de leverancier van negen op de tien krachtpatserchips in de wereld, als 'de gevaarlijkste plek op aarde' wegens de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

En in Taiwan groeit de onvrede over het Chinese 'vasteland', dat chipingenieurs wegkaapt bij TSMC om bij de Chinese nationale kampioen SMIC aan de slag te gaan. Ingenieurs die stilaan even schaars zijn als chips: Tesla-CEO Elon Musk verwees vorige week in de telefonische conferentie over het kwartaalrapport naar problemen om voldoende ingenieurs op de productiesite in Sjanghai te krijgen, wat het opschalen van de productie belemmert. Al zou dat vooral het gevolg zijn van aan Covid-19 gelinkte quarantainemaatregelen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL2ludGVsLWNlby1jaGlwc2NoYWFyc3RlLWR1dXJ0LW5vZy1qYXJlbi8xMDMwMjczMy5odG1s0gEA?oc=5