2021年5月3日月曜日

Internationaal Intel-CEO: 'Chipschaarste duurt nog jaren' - De Tijd

'We hebben nog enkele jaren nodig voor we de huidige vraagexplosie bijgebeend hebben', zegt de grootste Amerikaanse chipbakker.

Min of meer eenzelfde geluid was zondagavond te horen bij Pat Gelsinger, de CEO van Intel. 'We zullen enkele jaren nodig hebben om de exploderende vraag in elk segment van onze business te kunnen bijbenen', zei de topman van Amerika's grootste chipbakker in een gesprek met het duidingsprogramma '60 Minutes' op de nieuwszender CBS.

Gelsinger gaf impliciet ook toe dat Intel de voorbije jaren te veel op de inkoop van eigen aandelen en te weinig op onderzoek & ontwikkeling was gefocust en zo de Taiwanese rivaal TSMC - 's werelds hofleverancier van krachtpatserchips - een grote voorsprong heeft laten nemen. 'We gaan de komende jaren een heel stuk minder focussen op aandeleninkopen', zei Gelsinger.

In '60 Minutes' temperde ook Mark Liu, de voorzitter van wereldmarktleider TSMC, de verwachtingen voor een snelle normalisatie. Hij denkt pas tegen eind juni de 'minimumnoden' van de klanten, zeker in de autosector, te kunnen lenigen. 'Er is tijd nodig tussen een grotere vraag en een grotere productie', zei Liu. 'Vooral voor autochips is de toeleveringsketen lang en complex.'

De gevaarlijkste plek op aarde

Het debat over de (te) sterk van Azië afhankelijke chipproductie heeft ook een stevige geopolitieke zijde. Het weekblad The Economist bestempelde Taiwan, via TSMC de leverancier van negen op de tien krachtpatserchips in de wereld, als 'de gevaarlijkste plek op aarde' wegens de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

En in Taiwan groeit de onvrede over het Chinese 'vasteland', dat chipingenieurs wegkaapt bij TSMC om bij de Chinese nationale kampioen SMIC aan de slag te gaan. Ingenieurs die stilaan even schaars zijn als chips: Tesla-CEO Elon Musk verwees vorige week in de telefonische conferentie over het kwartaalrapport naar problemen om voldoende ingenieurs op de productiesite in Sjanghai te krijgen, wat het opschalen van de productie belemmert. Al zou dat vooral het gevolg zijn van aan Covid-19 gelinkte quarantainemaatregelen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL2ludGVsLWNlby1jaGlwc2NoYWFyc3RlLWR1dXJ0LW5vZy1qYXJlbi8xMDMwMjczMy5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿