2021年4月2日金曜日

"Niet gelogen, maar slecht herinnerd": Nederlandse premier Mark Rutte vecht voor zijn politieke overleven - VRT NWS

Hoe verloopt de formatie in Nederland, en wat gebeurde er vorige week?

Anders dan bij ons is niet de koning verantwoordelijk voor de stappen op weg naar een nieuwe regering, maar wel het parlement.

In de verkenningsfase kort na de verkiezingen voeren de twee verkenners gesprekken met elke partij, om te kijken wie eventueel bereid is te regeren en met wie. Het proces had deze week afgerond moeten zijn, maar donderdag liep het verkeerd. Verkenner Kasja Ollongren (D66) testte positief op corona en liet na die mededeling zelf per ongeluk een stukje notitie fotograferen. Daarin ging het over Pieter Omtzigt. "Omtzigt, functie elders", stond er.

Pieter Omtzigt was de nummer 2 op de lijst van de christendemocraten, het CDA. Hij haalde ruim 342.000 voorkeurstemmen. Omtzigt is populair, omwille van zijn grote dossierkennis en zijn kritische kijk op de regering. Zo was hij een van de parlementsleden die de toeslagenaffaire naar boven bracht, de affaire waarbij de belastingdienst jarenlang Nederlanders onterecht beschuldigde van fraude met uitkeringen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8wNC8wMS9uZWRlcmxhbmRzZS1wcmVtaWVyLXJ1dHRlLWhlZWZ0LW5pZXQtZ2Vsb2dlbi1tYWFyLXppY2gtc2xlY2h0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿