Regeringspartij Groen blijft vasthouden aan een kernuitstap in 2025, ondanks druk van werkgeversorganisaties en experten om de jongste reactoren langer open te houden. Kamerfractieleider Wouter De Vriendt "vraagt respect" voor het akkoord, om in maart de knoop door te hakken. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) houdt vast aan die timing "en ik ga daar niet op vooruitlopen".
Voor de groenen is de kernuitstap een van de belangrijkste onderdelen van het regeerakkoord van de federale regering. Dat de voorzitters van de andere regeringspartijen nu steeds meer vraagtekens plaatsen bij de sluiting van alle kerncentrales in 2025 is voor hen dan ook een probleem.
"Ik snap de zenuwachtigheid bij de werkgevers, maar ik vraag van politici om het hoofd koel te houden en om uit te voeren wat er werd beslist amper anderhalve maand geleden. Dat is een stuk zekerheid die we ook moeten geven aan de werkgevers", reageert Wouter De Vriendt in "De Ochtend" op Radio 1.
Hij verwijst daarmee naar het - typisch Belgische compromis - dat eind december werd gesloten binnen de federale regering over de kernuitstap. Toen werd de kernuitstap in 2025 als "plan A" bevestigd, maar was er ook sprake van een "plan B": een verlenging van de kerncentrales om de bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid van onze energie te garanderen. Een definitieve beslissing zou moeten genomen worden op 18 maart.
Beluister het interview met Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt in "De Ochtend" op Radio 1:
Wouter De Vriendt (Groen) over uitstellen van kernuitstap: "Ik vraag respect voor het energieakkoord van december"
"Deze regering kan geen twee Bouchez's aan"
"Elk detail van de kernuitstap wordt door de minister van Energie (Tinne Van der Straeten, Groen) bestudeerd. Ik vraag respect voor het regeerakkoord en het energieakkoord van december", aldus Groen-Kamerlid De Vriendt. "Er is een duidelijk traject afgesproken richting 18 maart. Er moét vervangingscapaciteit zijn. Maar we weten nu al dat er tientallen projecten geïnteresseerd waren om die capaciteit op te vangen."
"De vragen die gesteld worden zijn legitiem en die worden op dit moment onderzocht", klinkt het. De Vriendt vraagt daarom aan de andere regeringspartijen om geen voorbarige uitspraken te doen. Maar wat als de kernuitstap er dan toch niet komt? "Als regeringen gemaakte akkoorden niet meer minutieus uitvoeren, dan is het einde zoek. Wij vragen respect voor dingen die afgesproken worden, anders kan je heel moeilijk regeren", stelt Wouter De Vriendt.
En dan valt ook de naam van Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de Franstalige liberalen. Bouchez is al een hele tijd kritisch voor de kernuitstap. "We weten dat Georges-Louis Bouchez weinig loyauteit aan de dag legt ten opzichte van de federale regering waar zijn partij deel van uitmaakt. Twee Bouchez's kan deze regering niet aan."
Midden maart
In een reactie op Radio 1 zegt premier Alexander De Croo dat de regering de bezorgdheid deelt en met de "meest recente evoluties" rekening zal houden als de knoop over de kernuitstap wordt doorgehakt.
De premier laat zich echter niet onder druk zetten en houdt vast aan de afspraak om midden maart te beslissen "en ik ga daar niet op vooruitlopen". "De methode die afgesproken is, gaan we aanhouden", benadrukt hij.
Daarbij zal regering zijn beslissing baseren op adviezen van experten, zegt De Croo, "inclusief de meest recente evoluties in de wereld en het langetermijnperspectief".
Beluister hier de reactie van de premier in "De ochtend" op Radio 1:
Dat langetermijnperspectief bestaat er volgens De Croo in dat "we uiteindelijk naar een energiesysteem moeten evolueren dat geen enkele uitstoot heeft en waarvoor je een aantal transitietechnologieën nodig hebt". Voor een goed verstaander: dat zijn gascentrales.
"Dit is in mijn ogen echt een feitelijke discussie, waarbij je moet kijken naar technische analyses", besluit de Premier, want "ik heb soms de indruk dat dit onderwerp zeer zwaar gepolitiseerd wordt en dat is volgens mij de foute benadering".
0 件のコメント:
コメントを投稿