De Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium, die nog maar 5 jaar echt actief was, kiest ervoor om alle passagiersvluchten te schrappen. Het bedrijf wil wel verder met de vracht- en vliegtuigleasingactiviteiten en vraagt bescherming tegen schuldeisers.
Air Belgium, dat bestaat sinds 2016 en sinds 2018 passagiersvluchten aanbiedt, schrapt die activiteit nu volledig. Eerst de coronacrisis - toen de maatschappij haar vloot aan de grond moest houden - en dan de hoge brandstofkosten en de inflatie na invasie van Rusland in Oekraïne hebben het bedrijf op een paar jaar tijd zware financiële klappen gegeven.
"De stijging van de vaste kosten doorrekenen in de prijs van de passagierstickets was uitgesloten", klinkt het in een persmededeling. "Daarom nam Air Belgium in maart de beslissing om vluchten naar onrendabele, zeer prijsgevoelige bestemmingen zoals de Caraïben en de Franse Antillen te schrappen."
De focus van de passagiersactiviteiten kwam sinds de lente van dit jaar te liggen op Zuid-Afrika en Mauritius. De vrijgekomen vliegtuigen werden daarop ingezet voor vrachtvervoer en leasing, in de hoop zo tegen het najaar weer wat geld in het laatje te brengen. Dat is niet voldoende gebeurd, waardoor de passagiersvluchten nu volledig overboord gegooid worden.
Bescherming
"Na verschillende studies is de raad van bestuur van Air Belgium tot de conclusie gekomen dat om deze activiteit rendabel te maken, aanzienlijke bijkomende investeringen nodig zouden zijn bovenop de investeringen van de afgelopen jaren, wat niet mogelijk is gebleken."
Om de luchtvaartmaatschappij nu te reorganiseren rond de twee overgebleven (en volgens het bestuur wel rendabele) activiteiten en om de schulden onder controle te krijgen, vraagt het bedrijf aan de rechtbank bescherming tegen schuldeisers.
Bij Air Belgium werken zo'n 500 mensen. Wat er met hen gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. "De directie plant om ze geleidelijk over te plaatsen naar andere activiteiten binnen het bedrijf", aldus de persmededeling. De hamvraag zal zijn of ze allemaal aan boord kunnen blijven.
Ik heb een vlucht met Air Belgium gepland, wat nu?
Voor wie nog een vlucht heeft gepland met Air Belgium: alle vluchten vóór 3 oktober 2023 blijven verzekerd. De retourvluchten zullen ofwel door Air Belgium zelf worden verzorgd, ofwel via andere luchtvaartmaatschappijen.
Vluchten die na 3 oktober 2023 zijn gepland en al zijn betaald door de reizigers, zullen wellicht worden geannuleerd en "met voorrang worden terugbetaald", klinkt het bij Air Belgium.
0 件のコメント:
コメントを投稿