2023年9月18日月曜日

Arrestaties bij Chinese vastgoedreus Evergrande doen beleggers schrikken - De Standaard

beleggen

© reuters

De Chinese vastgoedsector wankelt na arrestaties bij Evergrande. Ook sectorgenoot Country Garden – volgens sommigen het nieuwe Evergrande – vecht om te overleven.

De politie in het zuiden van China heeft afgelopen weekend een aantal medewerkers van de vermogensbeheerdochter van vastgoedreus Evergrande aangehouden, wat wijst op een nieuw onderzoek dat de problemen van de wankelende vastgoedgigant nog groter kan maken. ‘Onlangs hebben openbare veiligheidsorganen strafrechtelijke dwangmaatregelen genomen tegen Du en andere vermoedelijke criminelen bij Evergrande Financial Wealth Management Co,’ zei de politie van Shenzhen zaterdagavond in een verklaring op sociale media. Meer details werden voorlopig niet vrijgegeven.

De Chinese politie zei dat het onderzoek naar de afdeling financieel beheer nog gaande was en drong er bij beleggers op aan om verdere financiële misdrijven te melden. Het zwaar geteisterde aandeel van Evergrande kelderde maandagochtend oorspronkelijk met 25 procent, maar herstelde zich daarna tot de beginkoers.

Enorme verliezen

Sinds 2020 maakt Peking het steeds moeilijker voor de met zware schulden beladen Chinese projectontwikkelaars om toegang te krijgen tot krediet. Daardoor kwam China’s grootste vastgoedreus Evergrande, die een schuldenberg van 300 miljard dollar torst, al snel in de problemen, wat op zijn beurt almaar meer begon te wegen op de gezondheid van de Chinese economie.

De handel in aandelen van Evergrande werd niet minder dan 17 maanden opgeschort tot 28 augustus jongstleden, waarop het aandeel meteen werd gedecimeerd. Evergrande probeert momenteel zijn activiteiten grondig te herstructureren – vrijdag werd de verzekeringsdochter nog overgenomen door Peking – nadat het al twee jaar zijn schulden niet meer kon afbetalen.

Nieuwe test voor Country Garden

Andere grote Chinese projectontwikkelaars, waaronder Country Garden en Sino-Ocean, hebben eveneens moeite om hun schulden af ​​te lossen. Eerstgenoemde kon deze maand een wanbetaling al twee keer slechts op het nippertje voorkomen. En maandag staat Country Garden voor een nieuwe belangrijke test. Schuldeisers stemmen vandaag namelijk over de goedkeuring van een voorstel van Country Garden om de aflossing van acht obligaties met drie jaar te verlengen.

Maar wat ook de uitkomst van die stemming is, in het Westen groeit de scepsis over een goede afloop met de dag. Ook al probeert Peking met tal van maatregelen de vastgoedmarkt te stutten. Kredietbeoordelaar Moody’s bijvoorbeeld heeft vorige donderdag nog de vooruitzichten voor de Chinese vastgoedsector verlaagd van stabiel naar negatief. (nta)

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA5MThfOTMzMjA4OTXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿