2023年9月13日水曜日

Snellaadbedrijf Fastned geeft obligatie van 6 procent bruto uit, ook Belgen kunnen intekenen - De Morgen

NieuwsGeld

Het Fastned-laadstation langs de E19 in Kontich. Beeld Klaas De Scheirder
Het Fastned-laadstation langs de E19 in Kontich.Beeld Klaas De Scheirder

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned lanceert in een zoektocht naar vers geld een obligatie op vijf jaar met een bruto rendement van jaarlijks 6 procent. Ook Belgen kunnen inschrijven, al betalen zij wel meer belastingen dan Nederlanders.

Fastned, ook in België actief met snellaadstations langs de autosnelwegen, kondigt vandaag aan dat het bedrijf uitbreidt naar Italië, waar het een contract heeft getekend voor de bouw van zijn eerste laadstation. Het is het achtste Europese land waar het actief wordt. Het contract werd getekend met het Italiaanse snelwegbedrijf A4 Holding Group. Het station zal worden gebouwd langs de snelweg A4 tussen Brescia en Padua in Noord-Italië en zal in 2024 worden geopend.

Volgens Fastned is Italië een belangrijke nieuwe markt voor het bedrijf. Het land behoort tot de grootste landen van Europa wat betreft het aantal kilometers snelweg. Ook ligt de autodichtheid per hoofd van de bevolking in Italië boven het Europese gemiddelde. Oprichter en topman Michiel Langezaal stelt er vertrouwen in te hebben dat het eerste laadstation in Italië in de komende jaren zal leiden tot veel meer stations van het bedrijf langs de Italiaanse snelwegen.

Gelijktijdig met de Italiaanse uitbreiding kondigt Fastned aan opnieuw geld te willen ophalen met een nieuwe obligatielening op vijf jaar. De opbrengst zal worden gebruikt om het netwerk van laadstations in bestaande en nieuwe markten verder te laten groeien. Het gaat volgens De Tijd al om de zesde lancering van een obligatie sinds 2020.

Lees ook

Relaxed geld verdienen doe je zo: ‘Niets mis met in fysiek vastgoed investeren, maar de voorbije twee jaar is er iets vreemds gebeurd’

▶ Waarom de razend populaire staatsbon niet het gewenste effect had: ‘Een succes kan je het op dat vlak niet noemen’

4,16 procent netto

Ook Belgen kunnen zonder veel moeite de obligatie, goedgekeurd door de Nederlandse toezichthouder AFM, aankopen. Dat kan sinds vandaag gewoon op de website van het bedrijf, per schijf van 1.000 euro, tot 16 oktober. Betalen gebeurt via Bancontact, zonder tussenkomst van uw bank. De lening brengt bruto 6 procent op jaarbasis op, uitbetaald per kwartaal. Wie minder dan 50.000 euro investeert, betaalt eenmalig een emissiekost van 0,25 procent. Wie voor 50.000 euro of meer intekent, betaalt die kost niet.

In tegenstelling tot bij Nederlanders wordt de opbrengst van de obligatielening voor Belgen wel belast: zij betalen een roerende voorheffing van 30 procent. Samen met de emissiekost levert de obligatielening zo netto 4,16 procent per jaar op. Dat is nog steeds fors meer dan de eenjarige staatsbon die de Belgische overheid onlangs lanceerde, die dankzij een verlaagde roerende voorheffing netto 2,81 procent opbrengt.

Hoeveel geld Fastned precies wil ophalen met de nieuwe obligatie werd niet vermeld. In juni haalde het bedrijf al bijna 22 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe obligaties. Daarnaast verlengden investeerders voor ruim 2 miljoen euro aan investeringen uit eerdere uitgiftes.

De uitbreiding naar Italië en de uitgave van de obligatielening leggen het bedrijf op de beurs van Amsterdam alvast geen windeieren: het Fastned-aandeel klom vandaag al 5,6 procent hoger.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiiAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL3NuZWxsYWFkYmVkcmlqZi1mYXN0bmVkLWdlZWZ0LW9ibGlnYXRpZS12YW4tNi1wcm9jZW50LWJydXRvLXVpdC1vb2stYmVsZ2VuLWt1bm5lbi1pbnRla2VuZW5-YmNmMDUwNDQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿