2023年9月14日木曜日

Frankrijk verbiedt iPhone 12 door "te hoge straling", ook ons land vraagt analyse, maar zijn er ook echt gezondheidsrisico's? - VRT.be

Frankrijk verbiedt de verkoop van de iPhone 12, omdat de toestellen te veel elektromagnetische straling zouden uitzenden. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen, in hogere mate dan Europa aanbeveelt. Ons land wil in navolging van Frankrijk nu zelfs alle smartphones van Apple én andere merken laten analyseren. Maar zijn er ook echt gezondheidsrisico's?

Het afgelopen decennium is het gebruik van mobiele telefoons explosief toegenomen. Meerdere uren per dag hebben we (bijna) allemaal een telefoon in onze handen of tegen ons oor aangeklemd.

En dan komen de bijhorende vragen over de gezondheidsrisico's die met dat gsm-gebruik gepaard gaan. Specifiek over de straling die een gsm uitzendt. Enkele normen waren daarom wel op hun plaats, zoals over de SAR-waarde van een gsm.

De SAR of specific absorption rate geeft aan hoeveel energie het toestel maximaal kan afgeven aan het lichaam. Europa beveelt aan dat ledematen niet aan meer dan 4 watt per kilogram lichaamsgewicht blootgesteld zouden mogen worden.

Geen iPhone 12 meer in Frankrijk

Gisteren, op de dag dat Apple de nieuwe iPhone 15 voorstelde, heeft Frankrijk een verbod ingevoerd op de verkoop van de iPhone 12. Die blijkt een te hoge SAR-waarde te hebben. Dat zegt het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR.

De ANFR meldt dat uit tests blijkt dat de absorptie van die straling door het lichaam is vastgesteld op 5,74 watt per kilogram. Dat is dus 1,74 watt meer de maximale hoeveelheid energie die het lichaam zou mogen opnemen als de telefoon in de hand wordt gehouden of in de broekzak zit.

Naast een verbod op de verkoop, verwacht de waakhond dat Apple alle verkochte modellen aan de norm laat voldoen. "Anders moet Apple ze terugroepen", eist de ANFR in een verklaring

Dit vereist een eenvoudige software-update

Jean-Noël Barrot, Franse staatssecretaris voor Digitale Zaken

"Dit vereist een eenvoudige software-update", zegt de Franse staatssecretaris voor Digitale Zaken, Jean-Noël Barrot, in een interview met Le Parisien. "Ik vertrouw op het verantwoordelijkheidsgevoel van Apple om aan onze regels te voldoen. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat ze worden nageleefd."

"Als ze dat niet doen, ben ik bereid om een totale terugroeping van de circulerende iPhone 12 te bevelen." Apple krijgt 15 dagen de tijd. Als de al verkochte toestellen niet hersteld worden, dreigt volgens Barrot een terugroeping in heel Europa.

Apple zelf betwist de resultaten. Volgens het bedrijf hebben meerdere onafhankelijke analyses aangetoond dat de iPhones wel degelijk aan de normen voldeden. Toch geeft Apple gehoor aan de oproep van de toezichthouder. Medewerkers van de ANFR gaan controleren of de iPhone 12 inderdaad verdwenen is uit Franse winkels.

Wat met België?

In navolging van Frankrijk heeft staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) aan telecomwaakhond BIPT gevraagd om het potentiële gevaar van de iPhone 12 te analyseren. De opdracht van de staatssecretaris gaat zelfs ruimer dan enkel de iPhone 12. Hij wil dat het BIPT alle apparaten van Apple tegen het licht houdt en nadien ook toestellen van de andere merken.

"Het spreekt voor zich dat ik zal vragen efficiënt op te treden indien de analyse op een eventueel gevaar voor onze gezondheid wijst", benadrukt Michel. "Als staatssecretaris voor Digitalisering is het mijn plicht te reageren en me ervan te vergewissen dat iedereen veilig is en beschermd tegen elk potentieel gevaar."

Volgens stralingsexpert Guy Vandenbosch (KU Leuven) is zo'n verbod in België nog niet per se aan de orde. "Om te beginnen is het belangrijk om te duiden dat zo'n iPhone 12 of een andere gsm niet altijd de hoogste waarden uitstraalt."

Het zendvermogen dat een gsm-toestel nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel moeite het toestel moet doen om een zendantenne te bereiken. Hoe beter de ontvangst, hoe lager de SAR. "In de meeste gevallen - als je een goede verbinding hebt - is er geen probleem en zit je ver onder het maximum."

Het gaat in Frankrijk om een juridische kwestie, en niet per se over de gevolgen voor de gezondheid

Stralingsexpert Guy Vandenbosch (KU Leuven)

"Daarnaast zijn de gezondheidsgevolgen van die stralingen op lange termijn eigenlijk nog onbekend", zegt Vandenbosch. "Het is logisch dat er normen en regels nodig zijn."

Hij vergelijkt die normen met snelheidslimieten. "Is het plots gigantisch gevaarlijk als je 129 kilometer per uur rijdt op de autosnelweg? Neen. Is het plots 100 procent veilig als je 119 kilometer per uur rijdt? Ook neen. Maar je moet die regels wel respecteren. Zo is dat ook met die SAR-waarde."

"Net daarom gaat het in Frankrijk om een juridische kwestie, en niet per se over de gevolgen voor de gezondheid. Die normen zijn trouwens een Europese aanbeveling en geen verplichting. Elk land bepaalt zelf hoe het ermee omgaat. België volgt de Europese richtlijn wel, maar evalueert afhankelijk van de situatie."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiTmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOS8xMy9pcGhvbmUtMTItZnJhbmtyaWprLWJlbGdpZS1zdHJhbGluZ2VuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿