De Nobelprijs voor Economie gaat dit jaar naar Esther Duflo, Abhijit Banerjee en Michael Kremer voor hun onderzoek naar de bestrijding van armoede. Duflo is pas de tweede vrouw die de onderscheiding krijgt.
De Frans-Amerikaanse Duflo (Massachusetts Institute of Technology) is nog maar de tweede vrouwelijke laureate, na Elinor Ostrom in 2009. De Indiër Banerjee is eveneens actief aan MIT (en vormt ook privé een koppel met Duflo), de Amerikaan Kremer is verbonden aan Harvard. Duflo (46) is de jongste laureate die de onderscheiding ooit kreeg.
Het trio wordt door de Zweedse Academie voor Wetenschappen gelauwerd voor hun vernieuwende 'experimentele benadering' waarmee ze de globale armoede proberen aan te pakken. Het gaat daarbij om het identificeren van de oorzaken van armoede, het onderzoeken naar de impact van beleid en het zorgvuldig afwegen van kosten en baten.
Experimenten
Via kleinschalige, gefocuste experimenten met bevolkingsgroepen die kampen met armoede, ongeletterdheid en gebrekkige gezondheidszorg hebben de drie laureaten praktische antwoorden gevonden op de uitdagingen rond armoede.
Zo deed Kremer in het midden van de jaren 90 veldonderzoek in Kenia om te testen welke ingrepen het meeste impact hadden op schoolresultaten. Veldonderzoek is intussen de standaardaanpak voor ontwikkelingseconomen, aldus het Nobelcomité.
Volgens de Academie heeft het onderzoek van Banerjee, Duflo en Kremer een stevige boost gegeven aan de praktische strijd tegen armoede. Zo stelt het persbericht van de Academie dat door hun onderzoek ruim 5 miljoen Indiase kinderen geprofiteerd hebben van gericht onderwijs. Ook de invoering van subsidies voor preventieve gezondheidszorg in heel wat landen is aan het drietal te danken.
'Ons doel is ervoor te zorgen dat armoedebestrijding gebeurt op basis van wetenschappelijk bewijs', reageerde Duflo tijdens een persconferentie. Volgens haar worden armen vaak gereduceerd tot 'karikaturen', waarbij geen moeite wordt gedaan om de diepe oorzaken van hun armoede te begrijpen. Voor de hand liggende ingrepen zoals het voorzien van leerboeken of het aanpakken van absenteïsme bij leerkrachten krijgen daardoor onvoldoende aandacht.
Vijftigste
Het is de vijftigste verjaardag van de onderscheiding, die in 1969 voor het eerst werd uitgereikt aan Jan Tinbergen en Ragnar Frisch. Vorig jaar ging de Nobelprijs Economie naar William Nordhaus en Paul Romer.
0 件のコメント:
コメントを投稿