2019年10月24日木曜日

Redder van de euro faalt in belangrijkste opdracht - De Tijd

De bazooka mist zijn doel...

Toch zijn de resultaten van het uitzonderlijk soepel monetair beleid ontgoochelend. De inflatie bedraagt volgens de jongste cijfers slechts 0,8 procent. Ze bedroeg tijdens de ambtstermijn van Draghi gemiddeld slechts 1,2 procent. Sinds maart 2015, toen de ECB startte met de aankoop van staatsobligaties, was de inflatie nog lager: gemiddeld 1 procent.

Er zijn verscheidene redenen waarom de inflatie te laag blijft. De recente versnelling van de loongroei in de eurozone is relatief beperkt, hoewel de lage werkloosheid wijst op een krappe arbeidsmarkt. De loontrekkenden hebben door de globalisering minder macht om loonsverhogingen af te dwingen. Bovendien rekenen de ondernemingen de hogere loonkosten niet helemaal door in hun verkoopprijzen, omdat ze hun winstmarges verlagen.

En dan zijn er nog de geopolitieke ontwikkelingen, waarop de ECB geen invloed kan uitoefenen. De brexit en handelsoorlog tussen de VS en China vergroten de onzekerheid over de economische vooruitzichten en wegen op de groei en inflatie. Mede daardoor is niet alleen in de eurozone maar ook in de VS, Japan en China de inflatie lager dan verhoopt.

Ten slotte kreeg de centrale bank nauwelijks steun van de regeringen. In Duitsland en Nederland is er ruimte om de groei te stimuleren met het begrotingsbeleid, maar beide landen houden vast aan een begroting in evenwicht.

... maar Draghi's beleid heeft grote impact

Het soepel geldbeleid had ook voordelen. De economische activiteit in de eurozone groeit al zes jaar op rij. De 11 miljoen extra banen van de jongste zes jaar zijn volgens Draghi vooral aan het monetair beleid van de ECB te danken. De werkloosheidsgraad zakte in augustus naar 7,4 procent, net niet het laagste peil sinds de invoering van de euro in 1999.

Eurozone groeit, VS groeien sneller

Stijging van het bbp

  • Eurozone
  • VS

Maar tegelijk worden de neveneffecten van Draghi’s beleid van lage rente steeds zichtbaarder. In de eerste plaats verliezen spaarders koopkracht. De vergoeding van spaarboekjes en de meeste kasbons en termijnrekeningen is veel lager dan de inflatie. Als we veronderstellen dat een spaarboekje dit jaar gemiddeld 0,2 procent rente opbrengt en dat de inflatie 1,5 procent bedraagt, daalt de koopkracht van de spaartegoeden in 2019 met ruim 3,5 miljard euro. Sommige economen geloven dat het beleid van de ECB contraproductief is, omdat het de gezinnen ertoe aanzet om meer in plaats van minder te sparen. Hoe lager de rente, hoe meer geld een gezin opzij moet zetten om een bepaald vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning of als aanvulling voor het pensioen.

De lage rente heeft ook een negatieve invloed op het aanvullend pensioen. In Nederland hebben verscheidene pensioenfondsen de uitkeringen verlaagd. In België is het minimumrendement van de bijdragen voor een aanvullend bedrijfspensioenen in 2016 verlaagd van 3,25 procent (werkgeversbijdrage) of 3,75 procent (werknemersbijdrage) naar 1,75 procent. AG Insurance, de marktleider, waarschuwde onlangs dat op termijn een nieuwe verlaging nodig is als de rente zo laag blijft.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://multimedia.tijd.be/draghi/

0 件のコメント:

コメントを投稿