Bpost verkoopt winkelnetwerk Ubiway Retail aan het gokbedrijf Golden Palace. Dat heeft het overheidsbedrijf bevestigd in een persmededeling. Ubiway Retail heeft in totaal 170 krantenwinkels van Press Shop, Hubiz, Uni en Relay. De transactie zal volgende maand worden afgerond, maar krijgt kritiek. Professor psychiatrie Frieda Matthys (VUB), die lid is van de kansspelcommissie denkt dat het aangewezen is om de mogelijkheden om te gokken in krantenwinkels via een nieuwe wet te beperken.
"De activiteiten van Ubiway Retail waren niet langer kernactiviteiten in de strategie van bpost", klinkt het in een persbericht. "Bpost Group concentreert zich op de versnelling van zijn transformatie tot een internationale speler op het gebied van e-commerce logistiek."
Er komt kritiek van overheidswege op de transactie. Coronacommissaris Pedro Facon, in een vorig leven directeur-generaal bij de FOD Volksgezondheid, wijst in een tweet op de gevaren van gokverslaving.
Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft zo zijn bedenkingen en vindt krantenwinkels aan een gokbedrijf geen goed idee.
Dit is een probleem dat je op maatschappelijk vlak veroorzaakt voor binnen vijf jaar
"Ik had nooit gedacht dat men dit zo snel zou beslissen zonder dat de overheid, de politiek en de raad van bestuur daar ernstige vragen bij zouden hebben", reageert econoom Geert Noels in "De wereld vandaag", op Radio 1. Volgens hem krijgt gokbedrijf Golden Palace er nu 170 verkooppunten bij waar de reglementering minder streng is. "Men wil de reglementering van de overheid omzeilen via een aankoop van een actief van diezelfde overheid."
Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) laat weten dat de verkoop de onafhankelijke bevoegdheid van bpost zelf is. Noels wijst erop dat er in de raad van bestuur van bpost vertegenwoordigers van de overheid zitten, en die zijn wel bevoegd.
Nochtans worden er in de krantenwinkels van Press Shop en Relay nu al krasloten en producten van Lotto verkocht. "Als je een achterpoortje toelaat, wordt dat op een zeker moment zo interessant dat dit op een bepaald moment een voordeur wordt", zegt Noels. Hij wijst erop dat private gokbedrijven veel meer inspelen op heel intensief gokken, met alle verslavingsrisico's vandien. "Dit is een probleem dat je op maatschappelijk vlak veroorzaakt voor binnen vijf jaar."
De wetgeving moet strikter
"Er is een limiet op het aantal gokkantoren en het aantal casino's, maar niet op dagbladwinkels", duidt professor psychiatrie Frieda Matthijs (VUB), lid van de kansspelcommissie. "Als ze minstens 50 procent halen uit kranten en tijdschriften mogen dagbladwinkels weddenschappen aanbieden." Volgens haar is het geen toeval dat dagbladwinkels de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten.
"Ik hoop dat de overheid ingrijpt, want dagbladwinkels zijn het meest toegankelijk en het meest laagdrempelig voor iedereen die wil gokken", zegt Frieda Matthijs. Ook wie een gokkantoor niet mag betreden, kan terecht in een krantenwinkel. Geen goede zaak, denkt ze.
"De wetgeving moet strikter over wat er allemaal kan in een dagbladhandel", vindt Matthijs. Ze denkt dat dit dossier wel op de tafel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zal belanden.
0 件のコメント:
コメントを投稿