Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) zegt dat ze pas na de verkoop van de 170 krantenwinkels van Bpost aan gokbedrijf Golden Palace op de hoogte is gebracht. Na de grote verontwaardiging in de Kamer van vanmiddag wil ze nu toch proberen om Bpost op andere gedachten te brengen. Ze kondigt ook aan dat de regering de reglementering voor krantenwinkels waar gegokt kan worden versneld gaat aanpakken.
Als minister voor Overheidsbedrijven is Petra De Sutter bevoegd voor Bpost, maar dat betekent volgens haar niet dat ze overal een vinger in de pap heeft. "De wet op autonome overheidsbedrijven legt vast dat de bedrijfsvoering van het bedrijf autonoom gebeurt", zegt ze in "Villa Politica". "Er is een raad van bestuur waarin de regering vertegenwoordigd is. Die heeft vorig jaar het mandaat aan het management gegeven om de verkoop te regelen en is pas op de hoogte gesteld als de deal gesloten was, zoals ik zelf." Met andere woorden: het management heeft blijkbaar op eigen houtje een kandidaat-koper geselecteerd.
Ik ga daar die ethische dimensie op tafel leggen en zeggen dat ik als vertegenwoordiger van de overheid denk dat dit soort deals echt niet kunnen
"Ik vind het bijzonder jammer dat we als overheid alles doen om wetgeving op zijn plaats te zetten om gokverslaving tegen te gaan en dan moeten vaststellen dat een van onze overheidsbedrijven zo'n deal sluit", geeft De Sutter toe.
Ze heeft om een gesprek gevraagd met Bpost en hamert op het zogenoemde charter "verantwoord ondernemen" dat ze met Bpost heeft afgesproken. "Ik ga daar die ethische dimensie op tafel leggen en zeggen dat ik als vertegenwoordiger van de overheid denk dat dit soort deals echt niet kunnen", kondigt ze aan in "Terzake". Maar of dat betekent dat de deal met Golden Palace nog kan worden teruggedraaid is niet zeker. "Ik kan afspraken maken dat men dit soort deals met mij en de regering moet bespreken als daar een ethische of politiek gevoelige dimensie aan is."
De Sutter wil het soort activiteiten in de krantenwinkels bekijken. "Als de activiteiten bijvoorbeeld voor 80 procent bestaat uit het verkopen van gokproducten, kan je zeggen dat het geen krantenwinkel is."
"Ten tweede kan je de toegang gaan verbieden voor mensen met een gokverslaving die al de toegang tot casino's geweigerd zijn." De Sutter heeft daarover al overleg gepleegd met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris voor Nationale Loterij Sammy Mahdi (CD&V). "We moeten een streng en sterk signaal geven namens de regering om de strijd tegen gokverslaving een versnelling hoger te schakelen."
De regels zijn duidelijk. Minderjarigen mogen niet gokken
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil naar eigen zeggen paal en perk stellen aan cowboypraktijken. "Ik leg op dit ogenblik de laatste hand aan een KB dat duidelijk definieert wat een echte krantenwinkel is", zei hij vanmiddag in de Kamer. "Zo komt er onder meer een verplichting tot een minimale verkoop van dag-, week- en maandbladen. Het aantal speeltoestellen wordt nog strikter beperkt. De drempel naar die toestellen moet ook omhoog. De regels zijn duidelijk. Minderjarigen mogen niet gokken."
Hoe kunnen we dit in godsnaam verantwoorden?
Hoe dan ook was de verontwaardiging over de deal tussen Bpost en Golden Palace vanmiddag Kamerbreed. Joris Vandenbroucke (Vooruit) en Steven Van Hecke (Groen) vroegen ronduit om de beslissing over de verkoop van de 170 krantenwinkels terug te draaien. "Hoe kunnen we dit in godsnaam verantwoorden?", vroeg Jef Van den Bergh (CD&V) zich af.
Door niets te doen, bent u verantwoordelijk voor de uitverkoop aan de gokindustrie
Goedele Liekens (Open VLD) somde voor de duidelijkheid nog eens op waarom krantenwinkels van een gokbedrijf een slecht idee is. Het gaat om winkels op strategische plaatsen (luchthavens, stations, winkelcentra, ...) waar veel mensen en veel jongeren komen, er bestaat geen enkele controle op jongeren die gokken in een krantenwinkel, krantenwinkels van een gokbedrijf zullen allicht niet voor "Joepie" of "Dag allemaal" reclame maken en mensen die niet in een echt gokkantoor binnen mogen, kunnen dat wel in een krantenwinkel.
"Door niets te doen, bent u verantwoordelijk voor de uitverkoop aan de gokindustrie", wierp Maria Vindevolghel (PVDA) minister De Sutter voor de voeten. "De overheid is meerderheidsaandeelhouder. In de privé beslissen de meerderheidsaandeelhouders ook wat ze doen. U hebt daar een grote verantwoordelijkheid in."
0 件のコメント:
コメントを投稿