De beurzen in Europa kleuren bloedrood. De Bel20-index in Brussel stond na de middag op een verlies van ruim 2,4 procent. Aanleiding zijn volgens analisten vrees voor een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank en de geopolitieke spanningen rond Oekraïne.
Niet alleen in Brussel, ook elders in Europa stapelen de beursverliezen zich op. In Amsterdam, Parijs en Frankfurt staan de belangrijkste indices omstreeks 14.30 uur meer dan 2,5 procent in het rood.
Vooral de technologie- en vrijetijdsgerelateerde aandelen worden gedumpt. In de Bel20 zijn de grootste verliezen voor staalbedrijf Aperam (-7,4 procent), biotechbedrijf Galapagos (-5,7 procent) en chipmaker Melexis (-5,4 procent). Telecombedrijven houden wel goed stand: in de Bel20 kleurt alleen Proximus groen met een koerswinst van meer dan 2 procent.
Hogere rente versus inflatie
Erik Joly, de hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking, ziet daar verschillende verklaringen voor. "Enerzijds heerst er bezorgdheid over de oorlogsdreiging in en rond Oekraïne, al denk ik dat dat voor de beurs misschien nog het minst doorweegt. Anderzijds is, door de opstoot van de inflatie, de vrees gegroeid dat de rentevoeten gaan stijgen." Joachim Klement van Liberum Capital komt met dezelfde verklaring bij het financiële persagentschap Bloomberg: "De Europese en Britse markt worden nog altijd gedomineerd door de angst voor rentestijgingen."
Er zit een behoorlijke verkoopdruk in de markt. Maar de snelheid en de intensiteit bevreemden mij wel
Beleggers anticiperen op mogelijke renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank The Federal Reserve. Met een rentestijging kan je de stijging van de levensduurte temperen, omdat je zo ook de vraag naar beneden haalt. Maar een renteverhoging zorgt er dus ook voor dat aandelen minder interessant worden ten opzichte van obligaties.
Volgens Joly is het huidige negatieve beurssentiment begonnen met een afstraffing in de technologie-aandelen. "Die zijn doorgaans erg gevoelig voor de dreiging van een stijgende rente."
Ook defensieve aandelen geraakt
Joly wijst er wel op dat 2021 een uitzonderlijk beursjaar was. "Meestal heb je in zo'n jaar wel ergens een correctie, maar dat is niet gebeurd." Nu dan maar? "Ja, als het een beetje tegenzit, zit de Nasdaq binnenkort al een officiële correctiefase." Daar komt nog eens bovenop dat een beetje slecht nieuws op de beurs vaak een zelfversterkend effect heeft. "Er zit een behoorlijke verkoopdruk in de markt. Maar de snelheid en de intensiteit bevreemden mij wel. Ook defensieve aandelen worden geraakt, dat is toch opvallend."
Joly denkt dat de huidige dip op de beurs uiteindelijk wel opportuniteiten zal opleveren voor de slimme belegger. "Maar nu nog niet, het is nog iets te vroeg." Dat zegt ook Klement: "Het lijkt nog iets te vroeg om te kopen, maar we verwachten wel dat de markten zullen herstellen na de meeting van de Federal Reserve deze week en die van de Bank of England in februari".
0 件のコメント:
コメントを投稿