2022年2月1日火曜日

Energieleveranciers twijfelen aan haalbaarheid energieakkoord, ook vanuit andere hoeken komt er kritiek - VRT NWS

Het wordt bijzonder moeilijk voor de energieleveranciers om tegen 1 maart een btw-verlaging op elektriciteit toe te passen. Dat zegt FEBEG, de federatie van energiebedrijven. Die heeft zeker twee maanden nodig om om de btw-verlaging door te voeren. Ook vanuit andere hoeken komt er kritiek op het energieakkoord. 

FEBEG

Het wordt "zeer, zeer, zeer" moeilijk voor de energieleveranciers om tegen maart een btw-verlaging op elektriciteit toe te passen. Dat zegt FEBEG, de federatie van energiebedrijven. De federale regering bereikte afgelopen nacht een akkoord over een verlaging van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent. Die maatregel moet ingaan vanaf maart en geldt voor vier maanden.

We hebben twee maanden nodig om de btw-verlaging door te voeren

Maar de leveranciers twijfelen aan de haalbaarheid daarvan. Het gaat om een extreem complexe operatie, klinkt het bij Febeg. "We hebben twee maanden nodig om de btw-verlaging door te voeren", aldus Marc Van den Bosch van FEBEG. Volgens hem is het veel meer dan enkel een cijfer aanpassen op een factuur.

"Er gaan op maandbasis ongeveer een 750.000 eindfacturen buiten bij de leveranciers. Daarbovenop moet je ook alle websites, promoties en tarieffiches aanpassen. Tegelijk moeten ook de prijsvergelijkingswebsites tijdig aangepast worden met de nieuwe prijzen en de nieuwe btw-voorwaarden. Dat is heel veel werk", aldus Van den Bosch. Hij benadrukt ook dat alles correct moet verlopen zodat de klant een correcte factuur krijgt. "En dat wij achteraf niet alle klachten krijgen."

Netwerk tegen Armoede

Het netwerk Tegen Armoede is blij dat er op korte termijn iets aan de hoge facturen wordt gedaan. Al maakt het zich wel zorgen om de toekomst, vertelt algemeen coördinator Heidi Degerickx in "De ochtend" op Radio 1. "Dit zal niet de laatste energiecrisis zijn. Het is goed voor nu, maar op lange termijn is er nog meer werk aan de winkel. ", aldus Degerickx. Voor Vlaanderen moet er volgens haar nog meer ingezet worden op de woonkwaliteit. "We zitten met een heel oud patrimonium wat leidt tot een heel hoog verbruik", aldus Degerickx. 

Dit zal niet de laatste energiecrisis zijn

Heidi Degerickx - Algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede

Voor Netwerk tegen Armoede was de verlening van het sociale tarief cruciaal. Dat tarief wordt verlengd voor ruim 1 miljoen gezinnen, nog zeker tot 1 juli. Bovendien zit er ook een plafond voor hen op hoeveel hun factuur mag stijgen. Toch blijven de energieprijzen onbetaalbaar voor mensen onder of net boven de armoedegrens. "Er moet een bijsturing komen naargelang de inkomens van de mensen en de stijgende energieprijzen". 

Beluister hieronder het interview met Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede in "De ochtend"

Dirk Waem Belga

UNIZO

Zelfstandigenorganisatie Unizo vreest ook dat veel ondernemers niet geholpen zullen zijn. Volgens gedelegeerd Bestuurder van UNIZO, Danny Van Assche, blijft de energiefactuur even hoog voor KMO's. "We kijken naar Vlaamse inspanning op openbare dienstverplichting om hieraan te verhelpen", post hij op Twitter. 

N-VA

Intussen laat ook de oppositie van zich horen. Kamer-fractieleider voor oppositiepartij N-VA Peter De Roover vreest dat de maatregelen in de praktijk weinig zullen opleveren aan wie dat nodig heeft. "De regering heeft zo lang moeten wachten dat ze nu maatregelen neemt die ingaan voor de maanden maart, april, mei en juni. Dat zijn stilaan lentemaanden. Dat betekent dat de zware factuur van de winter daar al buitenvalt", aldus De Roover. 

Het geheel is een druppel op een hete plaat

Peter De Roover - Kamer-fractieleider voor N-VA

"Bovendien betreft het een btw-verlaging voor elektriciteit. Dat is voor veel mensen niet de zwaarste compenent van hun elektriciteitsrekening", gaat De Roover verder. "En de koppeling aan accijnzen, want men een "slimme maatregel" genoemd heeft, daarover is er dan blijkbaar nog geen akoord. Dus het geheel is toch eerder een druppel op een hete plaat", besluit De Roover. 

PVDA

De voorzitter van de PVDA Raoul Hedebouw reageerde al verbolgen op Twitter. Hij noemt het onder meer boerenbedrog van de regering. Hedebouw refereert daarbij naar Maggie De Block. Die zei twee weken geleden nog in Villa Politica dat ze een algemene btw-verlaging  "een beetje een boerenbedrog" zou vinden omdat een algemene btw-verlaging de overheid twee miljard zou kosten, en de vraag is waar ze dat geld gaat halen, zei De Block toen. "Dat zal via hogere belastingen moeten, waardoor je dezelfde mensen die je nu iets geeft, later zwaarder zal moeten belasten", aldus De Block. 

Vlaams Belang

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het energieakkoord dat vannacht werd bereikt. “Het gaat maar in vanaf 1 maart, wanneer de koudste wintermaanden dus gepasseerd zijn”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “En in Nederland heeft men al van oktober een akkoord, maar hier zat de federale regering te bekvechten en de Vlaamse regering tot vandaag toe te zwijgen. Dit is dus écht ‘too little en too late’." 

De compromis over de energiefactuur is te weinig en te laat

Wouter Vermeersch - Kamerlid Vlaams Belang

Bovendien is er volgens Vlaams Belang geen echte structurele hervorming en gaat het slechts om tijdelijke maatregelen. "Zodat we snel weer met een verhoging van de factuur zullen worden geconfronteerd. En de btw op gas - wat het duurste is geworden - wordt zelfs helemaal niet aangepakt", aldus Vermeersch. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiQGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMi8wMS9yZWFjdGllcy1lbmVyZ2llYWtrb29yZC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿