2022年2月3日木曜日

Europese Commissie geeft dan toch groen label aan gas en kernenergie: "Laatste woord hierover nog niet gezegd" - VRT NWS

De Europese Commissie heeft officieel het licht op groen gezet om gas en kernenergie onder bepaalde voorwaarden een groen label te geven. Daardoor kunnen investeringen daarin als duurzaam worden bestempeld en zouden potentiële investeerders tegen gunstiger voorwaarden geld kunnen lenen bij de Europese investeringsbank (EIB). Milieuorganisatie Greenpeace reageert woedend en heeft het over een poging tot diefstal: door gas en kernenergie als groen te bestempelen dreigen broodnodige fondsen voor investeringen in echt duurzame energie te worden afgeleid.  

Net voor Nieuwjaar al had de Commissie haar voornemen bekendgemaakt om kernenergie en gas onder bepaalde voorwaarden toe te voegen aan de taxonomie, een lijst van investeringen die in aanmerking komen voor een duurzaamheidslabel. De eigenlijke bedoeling van die taxonomie is investeerders richting groene energiebronnen te leiden.

Onder meer Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg hadden al afwijzend gereageerd. Maar ook vanuit het Europees Parlement kwam er kritiek. "Dit zal niet enkel het milieu vervuilen, maar ook de inspanningen van de EU om de financiële markten om te vormen tot een motor voor duurzame groei teniet doen", schreef de sociaaldemocratische fractie in een brief aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De sociaaldemocraten vrezen dat een transitie naar echt groene energie zal worden bemoeilijkt omdat er te veel investeringen naar gas en kernenergie dreigen te gaan. Bovendien dreigt Europa een stuk morele autoriteit te verliezen tegenover andere landen als het zelf blijft investeren in een fossiele brandstof (gas) of kernenergie, waarbij ook nucleair afval wordt geproduceerd.

Ook de gevolgde procedure roept vragen op, want de drempels om het besluit van de Commissie te blokkeren liggen zo hoog dat ze in de praktijk onmogelijk zijn.

"Poging tot diefstal"

Milieuorganisatie Greenpeace is woedend. "Ik wil hier aangifte doen van een poging tot diefstal", reageert Ariana Rodrigo van Greenpeace. "Iemand probeert miljarden euro's weg te halen bij hernieuwbare energie richting technologieën die niets bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming, zoals kernenergie, of het probleem nog groter maken, zoals fossiel gas."

Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit)

Ook Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) betreurt de beslissing van de Commissie. "We kunnen een euro maar één keer uitgeven", zegt ze. "Het geld dat door de overheid wordt vrijgemaakt, hetzij via de Europese Investeringsbank of via de vele budgetten van Europa - moet worden geïnvesteerd in het volledig klimaatneutraal maken van onze economie."

Daarmee wil Van Brempt niet gezegd hebben dat er niet meer in technologieën zoals gas- of kerncentrales zou mogen worden geïnvesteerd. "Maar het geld dat dient voor de Green Deal moet worden geïnvesteerd in hernieuwbare en schone energie."

De sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement bekijkt nu wat er mogelijk is om de beslissing van de Commissie tegen te houden. "Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd", zegt Van Brempt.

De Oostenrijkse regering heeft intussen aangekondigd dat ze de beslissing van de Commissie juridisch gaat aanvechten bij het Europees Hof voor Justitie. Dat is geen verrassing van minister van Milieu Leonore Gewessler had al aangegeven dat Wenen dit zou doen als de commissie zou volharden. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMi8wMi9ldXJvcGVzZS1jb21taXNzaWUtZ2VlZnQtZGFuLXRvY2gtZ3JvZW4tbGFiZWwtYWFuLWdhcy1lbi1rZXJuZW5lL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿