Al zeker twee olieopslagterminals in de haven van Gent en Antwerpen hebben problemen met laden en lossen door een grootschalige cyberaanval. Die begon afgelopen zaterdag al. Dat schrijft De Morgen op basis van een bericht van beurswebsite MarketScreener.com. In totaal zouden zes terminals getroffen zijn waaronder ook die van Amsterdam en Terneuzen. De precieze aard van de aanval is nog onduidelijk.
De IT-systemen van verschillende havenbedrijven werden dit weekend al aangevallen. Het zou vooral gaan om bedrijven uit de petrochemie. Een van hen is havenreus Sea-Invest, een van de grootste exploitanten ter wereld van terminals voor fruit en droge en vloeibare bulkgoederen zoals brandstof.
Beurswebsite MarketScreener zegt nu ook dat de getroffen terminals worden geëxploiteerd door SEA-Tank, Oiltanking en Evos in Antwerpen, Gent, Amsterdam en Terneuzen. Ook zouden er ook 11 olieopslagterminals getroffen zijn in Duitsland.
De aanval lijkt vooral een impact op de administratie te hebben waardoor laden en lossen vertraging oploopt. Daardoor zouden ook schepen moeten wachten. Maar dat willen de havens niet bevestigen. Als die vertragingen blijven oplopen, zal er volgens de beurswebsite ook een prijsreactie volgen.
Link met spanning rond Oekraïne?
Gisteren liet Stijn Rommens van cyberbeveiligingsbedrijf Vectra al verstaan dat er mogelijk een link is tussen de cyberaanval en de oorlogsdreiging tussen Rusland en Oekraïne.
"Als we zien dat er een aanval gebeurt op bevoorradingsorganisaties rond olie, kan je denken aan een mogelijke link met de geopolitieke situatie, met name de spanningen tussen Rusland en Oekraïne", oppert Stijn Rommens van cybersecuritybedrijf Vectra. Hij ontwikkelt technologie om cybercriminelen in het computernetwerk te detecteren voor ze schade toebrengen.
0 件のコメント:
コメントを投稿