De Limburgse baksteenproducent Vandersanden lanceert een nieuw soort gevelsteen, een die CO2-negatief is. Bij de productie van de stenen komt geen koolstofdioxide vrij. Sterker nog, het bedrijf gebruikt de uitstoot van CO2 van andere bedrijven om de stenen hard te maken. Bovendien zijn de stenen zelf voor 80 procent samengesteld uit reststromen uit de staalindustrie.
Een primeur in de bouwsector voor de Limburgse bedrijven Vandersanden en Orbix. Zij brengen de eerste CO2-negatieve gevelsteen op de markt. "Bij de productie van de "Pirrouet" bakken we niet langer in tunnelovens die werken op aardgas en koolstofdioxide uitstoten", legt Rudi Peeters, CEO van Vandersanden, uit. "We zetten de gevelstenen in een klimaatkast. In die kamer spuiten we zelf koolstofdioxide bij die uitgestoten wordt door andere bedrijven. Het CO2 bindt zich dan aan calcium in de stenen, waardoor ze verharden. Per ton geproduceerde stenen houden we 60 kilogram CO2 uit de atmosfeer. Dat hele proces zal ook aangedreven worden met groene energie, dus zelf stoten we niets meer uit."
Bovendien bestaan de stenen zelf ook grotendeels uit gerecycleerd materiaal. "We maken gebruik van de reststoffen uit de staalindustrie. 80 procent van het materiaal komt van die reststroom. De overige 20 procent omvat water, eventuele kleurstoffen en zand", aldus Peeters. "Die reststromen, carbinox en stinox, worden samengeperst met behulp van een hydraulische pers, om dan vervolgens in de CO2-kamer geplaatst te worden. Anders zouden die stoffen op het stort terechtkomen. Er komen dus minder afvalstoffen in het milieu terecht."
Klassiek uitzicht en gevoel
Aan het project werd bijna vijf jaar lang intensief gewerkt. "Een van de redenen is dat we hetzelfde uitzicht en gevoel willen garanderen. Er zit een nerf op, net zoals bij een handvormsteen. De nieuwe gevelstenen lijken dus volledig op een handvorm gebakken exemplaar", verzekert de CEO.
Omdat het om een compleet nieuw product gaat, zijn er nog geen Europese richtlijnen rond. Maar Peeters verzekert dat het veilig is. "We hebben ons volledig gebaseerd op de Europese normen die vandaag de dag gelden voor gewone gevelstenen. Op testen rond druksterkte, buigsterkte en de bestendigheid tegen vorst, UV- en zonlicht scoorde de "Pirrouet" even goed als onze gewone gevelstenen."
Het zal nog even duren voor je de Pirrouet gevels in je straat zal zien. "Op het einde van dit jaar wordt de fabriek opgeleverd", vertelt CEO Peeters. "Dan hebben we nog een maand nodig om op te starten. Je kan de eerste stenen dus op de markt verwachten in het eerste kwartaal van volgend jaar. Er zijn al enkele mensen die hebben laten weten dat ze graag met de stenen aan de slag willen gaan. De kans bestaat dat je tegen de zomer van volgend jaar een huis met een gevel uit Pirrouet-stenen zal kunnen zien."
0 件のコメント:
コメントを投稿