2023年9月12日火曜日

Waarom sommige banken meer spaarrente geven in Nederland dan in België - VRT.be

Belgen die sparen bij een bank die ook in Nederland of Duitsland actief is, krijgen in veel gevallen minder spaarrente dan die bank aanbiedt in die buurlanden. Dat blijkt uit een vergelijking van de rentes bij banken in die drie landen door de gespecialiseerde website Geld.nl. Hoe komt dat? En kan je daar als spaarder op inspelen?

De Belgische bank Argenta biedt spaarders in Nederland (online) een rente van 1,85 procent. Maar in eigen land krijg je op E-Spaar bij Argenta maar een interest van 0,5 procent, naast een getrouwheidspremie van 0,35 procent. Ook bij Medirect zijn er grote verschillen tussen de rente in Nederland en België. En bij banken die ook in Duitsland actief zijn, is de rente daar in vaak zelfs nog een pak hoger.

Om maar te zeggen: de vergelijking die Geld.nl maakte tussen spaarrentes die banken aanbieden die in Nederland, Duitsland en/of België actief zijn, lijkt best opmerkelijk voor Belgische spaarders. Zeker in tijden waarin de Belgische overheid trekt en sleurt aan de banken om hen hun spaarrentes verder te doen optrekken. De recente staatsbon, waarop massaal werd ingetekend, is daar het meest opvallende exploot van.

Concurrentie

Vanwaar die verschillen? Argenta wijst zelf naar de andere "klantbehoeften en marktomstandigheden" in Nederland en België om dat verschil te verklaren. Professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven) bevestigt dat die concurrentiepositie wel degelijk een rol speelt. 

"Een bank die in het buitenland actief is, wordt daar vaak ook als buitenlandse bank gepercipieerd door klanten, en dus als minder betrouwbaar. Een hogere rentevoet probeert die drempel dan voor hen weg te nemen." Het verklaart ook waarom grootbank ING in België wél een hogere rente biedt dan in thuisland Nederland.

Als de spaarrente wel belast zou worden, zou de brutorente in ons land waarschijnlijk wat hoger liggen

Hans Degryse, professor financiële economie (KU Leuven)

Bovendien is het vanuit het standpunt van de bank ook makkelijker om een hogere rente aan te bieden aan klanten in het buitenland. "Stel dat een bank als Argenta 1 procent extra rente zou aanbieden. In België zou dat veel duurder zijn, omdat je dan 1 procent moet geven op een veel hoger volume. In Nederland ligt het belang van spaargeld voor Argenta lager en is een hogere rente aanbieden dus minder duur." Eind juni stond 6,5 procent van de spaargelden bij Argenta op een Nederlandse spaarrekening.

Argenta wijst zelf naar de andere "klantbehoeften en marktomstandigheden" in Nederland en België om het verschil in de spaarrente te verklaren.

Taksen

En ook fiscaal is de aanpak van spaargeld in het buitenland anders. In België is de eerste 980 euro rente die je spaargeld oplevert vrijgesteld van roerende voorheffing. "Daardoor is de rente bij ons doorgaans lager. Als de spaarrente wel belast zou worden, zou de brutorente in ons land waarschijnlijk wat hoger liggen. Je zou dus kunnen concluderen dat de banken dat fiscale voordeel op zak steken." De bankenheffing in ons land ligt dan wel weer hoger.

Duitse banken hebben meer concurrentie en moeten dus meer hun best doen om spaarders aan te trekken door middel van hoge rentes

Amanda Bulthuis, Geld.nl

De Duitse spaarrentes zijn, vanuit Belgisch standpunt, vaak zelfs nog interessanter dan de Nederlandse. Amanda Bulthuis van Geld.nl legt uit dat in Duitsland veel meer spaarbanken actief zijn. "Banken hebben dus meer concurrentie en moeten dus meer hun best doen om spaarders aan te trekken door middel van hoge rentes."

De rentes in Duitsland vallen ook wel deels te verklaren door de aangroeipremies, merkt Degryse op. "Banken bieden zo een tijdelijk hogere rente aan nieuwe klanten. Dat zorgt natuurlijk voor meer mobiliteit tussen banken."

Sparen in het buitenland?

Zou je je spaargeld dan op een spaarrekening in het buitenland kunnen parkeren? In de Europese Unie geldt in principe vrijheid van kapitaal, maar veel banken eisen op z'n minst een adres of woonplaats in het land waar je een spaarrekening hebt om die rekening te kunnen openen. 

Degryse waarschuwt bovendien voor de extra taksen of roerende voorheffing die je dan mogelijk zou moeten betalen. Sowieso ben je hier wettelijk verplicht om een buitenlandse rekening aan te geven bij de Nationale Bank van België.

En je onderzoekt best ook hoe het zit met de depositogarantie, die je spaargeld beschermt bij een faillissement van de bank, in het land waar je je spaargeld parkeert. Bij Belgische banken is je geld gewaarborgd tot 100.000 euro per bank en per persoon.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiP2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOS8xMi9zcGFhcnJlbnRlLXZlcnNjaGlsbGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿