2019年9月19日木曜日

Arco en Swiggers eisen 12 miljoen euro van coöperanten - De Tijd

Arco en zijn gewezen topvrouw Francine Swiggers slaan in de rechtszaak van Deminor rond de val van Arco terug met een claim en een forse eis voor een rechtsplegingsvergoeding. 'Dat maakt geen schijn van kans', reageert Deminor, die de gedupeerden verdedigt.

Na een lange stilte rond Arco duikt er in de juridische strijd rond de ondergang van de gewezen Dexia-grootaandeelhouder, in het zog van de financiële groep zelf in 2011, nu een nieuw element op: een tegenzet van Arco en de vroegere topvrouw van de gewezen financiële arm van Beweging.net (ex-ACW), Francine Swiggers. Zij is nu nog een van de vereffenaars van Arco.

Francine Swiggers eist een schadevergoeding wegens het voeren van 'een tergend en roekeloos geding'.

De Standaard maakte donderdag melding van die eis van Swiggers, op basis van een bericht van Deminor aan zijn cliënten.

De tegenzet valt te situeren in de rechtszaak van het advieskantoor Deminor, namens ruim 2.000 Arco-coöperanten, tegen Arco, Belfius, de Belgische staat en Swiggers. Arco sloeg eerder al terug met een procedure tegen Deminor. Daarbij komt nu een eis van Swiggers voor een schadevergoeding wegens het voeren van 'een tergend en roekeloos geding'.

Bovendien wil ze dat elke ­coöperant in de procedure veroordeeld wordt tot een rechtsplegingsvergoeding van 1.200 euro. Die rechtsplegingsvergoeding vraagt ze door het 'kennelijk onredelijke karakter van de vorderingen' en de 'deloyale proceshouding' van de procederende coöperanten. Ze vindt dat de coöperanten en Deminor te ver zijn gegaan, onder meer door haar dagvaarding aan te kondigen via een door Deminor georganiseerde webcast.

Dat betekent samen, als die eisen worden ingewilligd, dat de 2.168 procederende coöperanten het risico lopen 2,60 miljoen euro te moeten betalen aan Swiggers. Dat bedrag kan bovendien nog oplopen tijdens de procedure, net als de 1 euro.

Meer dan Deminor

Daar houdt het echter niet op. Volgens onze informatie vraagt Arco zelf ook een forse rechtsplegingsvergoeding, van in totaal 9,2 miljoen euro. Dat staat in het bericht van Deminor. Het gaat om 1.440 euro per coöperant en per Arco-vennootschap. Dat brengt de rekening op 4.320 euro per eiser.

Er is geen sprake van een tergend en roekeloos geding: we spelen op de zaak en niet op de man.
Erik Bomans

Samen vorderen ze dus ongeveer 12 miljoen euro. Dat is opvallend: het is het dubbel van de zowat 6 miljoen euro (plus intresten) die Deminor wil als vergoeding voor de gedupeerde coöperanten die hun geld dreigen te verliezen door het Arco-debacle.

Procespartijen hebben, als ze winnen, recht op een rechtsplegingsvergoeding, zeg maar een betaling van hun advocaten- en proceskosten. Dat is wettelijk zo bepaald. Ze kunnen dan ook zo'n vergoeding vragen.

Managing partner Erik Bomans van Deminor zegt in een reactie dat Arco en Swiggers te ver gaan door een bedrag te eisen per coöperant. 'Er was onduidelijkheid over de vergoeding bij een grote groep eisers. Maar na rechtspraak van het Hof van Cassatie is dat nu verduidelijkt in de wet: ze kunnen maar één keer een vergoeding vragen. De eis is volledig ongegrond en we denken dat die geen schijn van kans maakt. Er is ook geen sprake van een tergend en roekeloos geding: we spelen op de zaak en niet op de man.'

'Absoluut niet ontmoedigd'

Er is nog een veel grotere groep procederende coöperanten. Met zo'n 5.500 hebben ze zich aangesloten bij de vereniging ArcoClaim, die zich laat bijstaan door advocaat Geert Lenssens. Die zegt 'absoluut niet ontmoedigd' te zijn door het nieuws. Hij merkt op dat ArcoClaim buiten schot blijft bij de eis van Swiggers omdat zij geen procespartij is in het geding van ArcoClaim.

Dat neemt niet weg dat er onrust, en vooral ook ongeloof, heerst onder de coöperanten. 'Dit gaat echt te ver', reageert een van hen.

Francine Swiggers. ©BELGA

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/banken/arco-en-swiggers-eisen-12-miljoen-euro-van-cooperanten/10163975.html

0 件のコメント:

コメントを投稿