2019年9月30日月曜日

Jambon I - N-VA, Open VLD en CD&V stellen regeerakkoord voor - De Tijd

In het hoger onderwijs komt er een vorm van B-attest, meldt collega Barbara Moens. Wie niet voor voldoende vakken slaagt, mag zich niet opnieuw in dezelfde richting inschrijven.

Het is een van de maatregelen waarmee de Vlaamse regering de flexibilisering van het hoger onderwijs wil tegengaan. Studenten doen almaar langer over hun studies omdat ze vakken waarvoor ze niet geslaagd zijn gewoon mogen meenemen naar het volgende jaar.

Elke student mag in Vlaanderen starten in eender welke studierichting, zelfs als blijkt uit de resultaten en de oriënteringsproef van het middelbaar onderwijs blijkt hij weinig kans maakt in die richting. Dat verandert niet, maar de Vlaamse overheid wil wel sneller ingrijpen als blijkt dat het niet lukt.

Studenten moeten zich voor een minimumaantal vakken inschrijven in het eerste jaar en moeten ook voor een minimumaantal slagen. Als dat niet lukt, moeten ze van studierichting veranderen. Alleen in het eerste jaar krijgen studenten een vorm van clementie, want sommige studenten hebben in het eerste jaar door hun nieuwe vrijheid wat minder oog voor hun studies. 

Tegelijk komt ook een harde knip tussen de bachelor en de master, zoals Het Laatste Nieuws maandag schrijft. Studenten die essentiële vakken uit de bachelor niet hebben afgerond, mogen niet starten aan de master.

Tot slot wordt ook gesleuteld aan de financiering van het hoger onderwijs. Hoe meer studenten een hogeschool of universiteit telt, hoe meer geld de instelling van de overheid krijgt. Universiteiten worden dus 'gestraft' als ze studenten bijvoorbeeld naar een hogeschool oriënteren. De overheid zal die financiering aanpassen om daaraan tegemoet te komen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/jambon-i-n-va-open-vld-en-cd-v-stellen-regeerakkoord-voor/10167056.html

0 件のコメント:

コメントを投稿