De olieprijs sprong maandagmorgen een vijfde hoger, na de aanvallen op twee grote Saoedische installaties dit weekend.
De terreuraanval die dit weekend 5 procent van ’s werelds olieproductie uitschakelde, leidt maandagochtend op de grondstoffenmarkt in Londen tot een schok voor de olieprijs.
De prijs voor een vat ruwe Brent-olie sprong er maandagochtend vroeg met 12 dollar omhoog tot boven 70 dollar. In dollar is dat de grootste schok die ooit werd genoteerd bij de opening van de Londense markt in Brent-olie. De futuresmarkt in Brent-olie startte er in 1988.
In percentage gemeten is het de grootste stijging van de olieprijs sinds 1990, toen de Iraakse dictator Saddam Hoessein het buurland Koeweit binnenviel.
Rond de middag is de prijsstijging teruggevallen tot 8 procent, de olieprijs lijkt daarmee te stabiliseren rond 65 dollar.
Als het herstel van de Saoedische productiecapaciteit weken aansleept, ligt zelfs een prijs van 100 dollar per vat in het verschiet, denken analisten en traders. Voor de strompelende wereldeconomie zou zo’n prijsschok op een ongelukkig moment komen.
Vergelding
In de nacht van vrijdag op zaterdag werden twee grote olie-installaties in Saoedi-Arabië onder vuur genomen. Het gaat om die van Abqaiq, ’s werelds grootste olieraffinaderij, en Khurais, het op één na grootste olieveld van het land. Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanslag opgeëist. De voorbije maanden bestookten ze al meermaals de Saoedische olie-infrastructuur als vergelding voor de betrokkenheid van Saoedi-Arabië in de Jemenitische burgeroorlog.
Hun nieuwste aanval is met voorsprong de schadelijkste. Goed de helft van de Saoedische olieproductie werd uitgeschakeld, waarmee in een klap 5 procent van de wereldproductie wegvalt. Het tijdelijke verlies van 5,7 miljoen vaten per dag is de grootste aanbodschok ooit voor de oliemarkt.
De Saoedische oliemaatschappij Aramco verzekert dat een groot deel van de weggevallen productie over enkele dagen zal terugkeren. Maar voor het herstel van de volledige productiecapaciteit zullen weken nodig zijn, zeggen ingewijden aan diverse media.
Saoedi-Arabië kan putten uit zijn oliereserves om de markt voldoende bevoorraad te houden in afwachting van de herstellingswerken.
Dat de situatie voldoende ernstig is, blijkt uit de gesprekken die Saoedi-Arabië zou voeren met andere leden van het oliekartel OPEC om hen tijdelijk meer olie te laten oppompen en zo de markt te kalmeren. Mogelijk volgt snel een noodvergadering van het kartel, dat geleid wordt door Saoedi-Arabië. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
Saoedi-Arabië kan daarnaast putten uit zijn oliereserves om de markt voldoende bevoorraad te houden in afwachting van de herstellingswerken. De oliestaat beschikt over miljoenen vaten aan reserve in eigen land en opslagplaatsen in Rotterdam, Japan en Egypte.
Amerikaanse reserves
De Amerikaanse regering-Trump signaleerde ook haar bereidheid om indien nodig de strategische reserves in te zetten. Die voorraad is goed voor 645 miljoen vaten. Overigens beweert Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat Iran achter de aanslagen zit. Iran steunt de Houthi-rebellen, maar ontkent elke betrokkenheid bij de aanvallen.
Dat één aanslag 5 procent van het wereldaanbod uit de markt kan nemen, in het enige land dat capaciteit op overschot heeft, is bijzonder zorgwekkend
Analisten merken op dat op dit moment geen enkel geopolitiek risico in de olieprijs verrekend zit, alleen de bezorgdheid om een handelsoorlog en een afkoelende wereldeconomie. Volgens Jon Rigby, olie-analist bij beurshuis UBS, is de grootste impact van de aanval dat beleggers een grotere risicopremie in de olieprijs gaan verrekenen. 'Dat één aanslag 5 procent van het wereldaanbod uit de markt kan nemen, in het enige land dat capaciteit op overschot heeft, is bijzonder zorgwekkend'.
Christyan Malek van JPMorgan zegt dat de markt als een slaapwandelaar het geopolitieke risico in het Midden-Oosten heeft genegeerd. Hij verwacht dat de olieprijs op korte termijn 3 tot 5 dollar hoger zal gaan. Over enkele maanden kan de olieprijs naar 80 of 90 dollar klimmen.
De aanvallen kunnen ook wegen op de beursplannen van Aramco, dat later dit jaar de grootste beursintroductie ooit ambieert. De waardering dreigt te lijden onder de onzekere olieproductie.
0 件のコメント:
コメントを投稿