2019年9月10日火曜日

Dexia zet turbo op krimp, wil van de beurs - De Tijd

De balans van de zombiebank Dexia, waar alle belastingbetalers garant voor staan, is gekrompen tot 134 miljard euro. Nu komt echter het zware werk voor de Belgisch-Franse restbank, want de resterende grote brokken van de kredietportefeuille zijn Italiaans en Brits.

Eerst het slechte nieuws: Dexia, de erfenis van de implosie van de gelijknamige Belgisch-Franse bankgroep in 2011, dook ook over de eerste helft van 2019 546 miljoen euro in het rood.

Dan het goede nieuws: dat forse verlies is omdat de restbank haar job doet. Terwijl andere beursgenoteerde bedrijven hun aandeelhouders proberen te charmeren met groei, heeft bij Dexia CEO Wouter Devriendt slechts één job: krimpen, zo snel mogelijk. Hoe meer Dexia zijn balanstotaal reduceert, hoe minder risico de aandeelhouders - de Belgische en Franse belastingbetalers die 99,6 procent controleren - nog lopen. 

Het voorbije halfjaar is die job aardig gelukt: de balans kromp tegenover eind 2018 opnieuw met 15 procent, naar 134,6 miljard euro. Bij de implosie van de Dexia-hybris in 2011, toen wijlen Jean-Luc Dehaene de bank als 'het grootste hefboomfonds ter wereld' omscheef, was de balans met 650 miljard euro nog ruim groter dan het Belgisch bruto binnenlands product. 

Een belangrijke factor bij de snelle krimp is de geslaagde verkoop van de Duitse dochter Dexia Kommunalbank (DKD). Op de snelle verkoop van de krediet- en obligatieportefeuille - wat Dexia zelf de 'voluntarische afbouw' noemt - en de Duitse exit slikte Dexia 283 miljoen euro verlies. Daarnaast verliest Dexia bij het beheer van de restbank ook ongeveer 1 miljoen euro per dag, omdat tegenover de krimpende balans onverminderd hoge kosten voor onder meer regelgeving staan. 

Dexia wil van de beurs

Dexia roept op 16 oktober zijn aandeelhouders samen om zich uit te spreken over een delisting. 'Zo wordt het administratieve beheer vereenvoudigd.'

'Dexia-aandelen hebben geen enkel vooruitzicht op de toekenning van een dividend of een vereffeningsbonus', brengt Dexia in herinnering in het persbericht.

Door de DKD-exit is het deel Duitsland in de resterende kredietportefeuille van net geen 100 miljard fors afgenomen tot 1,1 miljard, van 16,7 miljard eind 2018. De resterende brokken snel krimpen belooft echter een stuk minder evident te worden. De grootste brokken van de kredietportefeuille zijn nu Brits en Italiaans, met elk 21 miljard euro.

Het eerste land kampt met een zelden geziene politieke crisis, terwijl het Verenigd Koninkrijk straks zonder deal uit de Europese Unie dreigt te tuimelen. En Italië blijft met zijn torenhoge schuldenberg een tikkende tijdbom, al heeft een deal tussen de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocraten in Rome weer even de lont uit het vuur genomen. 

DEXIA IN EEN NOTENDOP
  • De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler
  • Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 99,6 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De nog steeds beursgenoteerde aandelen zijn zo goed als zeker waardeloos
  • Dexia beschikt over een eigen vermogen van 7,2 miljard, 5,3 procent van de 134,6 miljard grote balans. Bij een resterende kredietportefeuille van net geen 100 miljard hoort ook een aan die kredieten gelinkte derivatenportefeuille die daar een veelvoud van is. 
  • Het regelgevend kernkapitaal beloopt 7,5 miljard, 25 procent van de 'risicogewogen' activa van 30,3 miljard
  • Eigen vermogen en kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen
  • Italiaanse (21 miljard), Britse (21 miljard) en Franse (19 miljard) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is met 1,2 miljard relatief klein.
  • 93 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder dat niveau
  • De rente-opbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Toch verliest de bank operationeel zo'n 1 miljoen euro per dag, omdat tegen de continu krimpende balans structureel hoge kosten voor onder meer regelgeving staan.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/banken/dexia-zet-turbo-op-krimp-wil-van-de-beurs/10161011.html

0 件のコメント:

コメントを投稿