2019年10月4日金曜日

Drie doden door listeriabesmetting vleeswaren bij Ter Beke - De Tijd

De charcuteriemaker Ter Beke roept vleeswaren terug uit de winkels omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. In Nederland zijn drie mensen overleden. Eén vrouw heeft er een miskraam door gehad.

Dat meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 'Van twintig patiënten met listeria is het zo goed als zeker dat zij in de afgelopen twee jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren', klinkt het in een mededeling van de RIVM.

Ter Beke
  • Beursgenoteerde producent van charcuterie en bereide maaltijden.
  • Omzet (2018): 680,5 miljoen euro
  • Ebitda: 44 miljoen euro
  • 2.700 werknemers
  • Voor 65,2 procent in handen van de stichting Coovan van de familie Coopman en de familie Van der Pluym.
  • 13 fabrieken in België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Polen.

De overheidsdienst zegt niet welke producent betrokken is, maar Nederlandse media zeggen dat het om Offerman gaat. Dat vleesbedrijf is sinds 2017 een onderdeel van het Belgische beursgenoteerde familiebedrijf Ter Beke . Offerman riep vrijdag verschillende vleesproducten terug uit de supermarkt.

Na de aankondiging op vrijdag tussen de middag, schorste de beurswaakhond FSMA het aandeel Ter Beke . Op dat moment was het bedrijf bijna 9 procent van zijn waarde verloren. Momenteel werkt Ter Beke aan een persbericht om uit te leggen wat er precies aan de hand is.

Verzwakte mensen

Het Nederlandse dochterbedrijf Offerman is gespecialiseerd in het versnijden en verpakken van allerhande vleeswaren zoals salami, kipfilet, runderrollade, gesneden rosbief en achterham. Het bedrijf heeft drie vestigingen, waaronder een in het Nederlandse Aalsmeer, waar mogelijk een probleem is opgedoken met de listeriabacterie. Listeria kan leiden tot ernstige infecties, voornamelijk bij kinderen, senioren en verzwakte mensen. 

Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf. 'We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren.' De toezichthouder droeg Offerman op extra maatregelen te nemen. Daar is gehoor aan gegeven, maar dat heeft niet genoeg geholpen. 'Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiënemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect.'

De supermarktketen Jumbo heeft al 135 verpakte vleeswarenproducten uit de rekken genomen. Offerman levert ook aan Aldi, Sligro en Versunie. 

De situatie heeft ook gevolgen voor België. Aldi Belgiê heeft vrijdag in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) beslist gebraden rosbief terug te roepen. De terugroepactie geldt voor gebraden rosbief van het merk Délifin, dat per 100 gram verpakt zit in plastic, met verschillende vervaldata tot uiterlijk 13 oktober. Het product was tot 4 oktober te koop in Aldi-winkels.

Listeriose, de ziekte die door de bacterie veroorzaakt wordt, kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen. De symptomen zijn misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie, hoofdpijn en koorts. Mensen die het product gekocht hebben, worden verzocht het niet te consumeren en het terug naar de winkel te brengen. Het product wordt terugbetaald.

Ook het Belgische Greenyard kreeg vorig jaar af te rekenen met listeria, in een Hongaarse diepvrieserwtenfabriek. Die listeriacrisis kostte het bedrijf uiteindelijk tientallen miljoenen euro. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/drie-doden-door-listeriabesmetting-vleeswaren-bij-ter-beke/10168651.html

0 件のコメント:

コメントを投稿