2022年9月30日金曜日

Europese energieministers bereiken akkoord over afromen overwinsten elektriciteitsproducenten - VRT NWS

Op een spoedvergadering in Brussel zijn de Europese ministers van Energie het eens geworden over een juridisch kader om de overwinsten van elektriciteitsproducenten aan te pakken. Met dat geld kunnen de lidstaten de energiefactuur van de burgers proberen te verlichten. Er is ook afgesproken dat de lidstaten komende winter vijf procent minder stroom gaan verbruiken tijdens de piekuren.

Het zijn de overwinsten (boven 180 euro per megawattuur) van alle niet-gasgestookte centrale die zullen kunnen worden afgeroomd vanaf 1 december tot 30 juni volgend jaar. Het gaan dan bijvoorbeeld over kerncentrales of windmolenparken. Die producenten voelen de gestegen gasprijzen niet, maar profiteren wel mee van de hoge prijzen die momenteel bepaald worden door gasgestookte elektriciteitscentrales.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zei gisteren in de Kamer dat deze nieuwe Europese verordening haar het juridische kader biedt om overwinsten aan te pakken, en dat ze er zeker gebruik van zal maken. In België gaat het dan vooral om overwinsten van kerncentrales.

In ons land bestaat al een nucleaire rente. "Die zal voor het jaar 2022 ongeveer 700 miljoen euro opleveren. Maar er is nog een extra buitengewone overwinst die zou kunnen gecapteerd worden", zei Van der Straeten bij aanvang van de Europese vergadering vanmorgen. Lidstaten die dat nog niet gedaan hebben, zullen ook een solidariteitsbijdrage kunnen vragen van gasbedrijven en olieraffinaderijen.

De Europese Commissie verwacht dat de maatregelen tot 140 miljard euro kunnen opleveren. Dat geld kunnen de lidstaten aanwenden om gezinnen en bedrijven te ondersteunen.

Minder verbruik

De goedkoopste stroom is de stroom die je niet verbruikt, luidt het adagium. Op de Europese vergadering is daarom ook overeengekomen dat er een verplichte vermindering van het stroomverbruik komt in de Europese lidstaten. Het gaat dan om vijf procent minder stroomverbruik tijdens de piekmomenten van 1 december dit jaar tot en met 31 maart 2023.

Daarbovenop zouden de lidstaten op vrijwillige basis moeten mikken op een algemene verlaging van de maandelijkse consumptie met tien procent. 

De vergadering van de ministers is nog niet voorbij. Er wordt nog gediscussieerd over een prijsplafond op alle gas dat in de Europese Unie wordt ingevoerd. Onder meer ons land dringt daarop aan, maar niet elke lidstaat ziet dat zitten en ook de Europese Commissie heeft twijfels.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiM2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8zMC9ldS1lbmVyZ2llL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿