2022年9月20日火曜日

Telewerken tijdens een energiecrisis: heb je dan recht op een hogere thuiswerkvergoeding? Of kan je zelf weer meer naar kantoor komen? - VRT NWS

Zit er een "terug naar kantoor"-golf aan te komen als gevolg van de hoge energieprijzen? Het baart sommige bedrijven in elk geval zorgen, zo kopt De Standaard. Net nu ze na corona meer telewerk hebben ingevoerd en zo hebben bespaard op kantoorruimte zouden werknemers nu weer meer naar kantoor komen om thuis energiekosten uit te sparen. Mag een werkgever dat weigeren? Of zijn er ook alternatieve oplossingen? 

Is er echt een "terug naar kantoor"-golf gaande?

"Er zijn indicaties dat er sinds het einde van de pandemie meer en meer werknemers willen terugkeren naar kantoor", bevestigt Joni Delanoeije, onderzoeker bij het HIVA en KU Leuven, in VRT NWS-podcast "Het kwartier". "Het verschilt wat van regio tot regio, maar die trend zien we wel."

"Organisaties zijn de voordelen van thuiswerk sterk gaan waarderen, zowel voor hun eigen werknemers als voor hun organisatie. Dan krijg je natuurlijk een soort conflict als die werknemers plots terug naar kantoor willen komen om andere redenen, zoals nu de energiecrisis een rol begint te spelen."

"Of dat zoveel goedkoper is, moet een werknemer voor zichzelf uitrekenen, want je hebt natuurlijk ook vervoersonkosten waarmee je rekening moet houden. Maar voor sommige mensen is het voordeliger om naar kantoor te komen. Tegelijk kunnen ze het sociale contact met hun collega's onderhouden."

Jij wilt meer op kantoor werken, maar je werkgever ziet dat niet zitten: hoe pak je dat best aan?

"Je zult daarover een open gesprek moeten voeren, waarin alle noden, wensen en verzuchtingen op tafel komen", oppert Ellen Van Grunderbeek, jurdisch experte bij HR-dienstenbedrijf Acerta Consult, in "De ochtend" op Radio 1. "Want ook het logistieke element speelt mee: krijg je iedereen nog aan een bureau gezet deze winter? Eenmaal daarover afspraken zijn gemaakt, is het belangrijk dat die op papier worden gezet. Want de plaats van tewerkstelling is een essentieel element in de arbeidsovereenkomst. Telewerkafspraken vormen daar heel vaak een schriftelijke bijlage bij."

Archiefbeeld ter illustratie.

Tijdens de coronacrisis zijn zulke telewerkafspraken bij veel bedrijven vastgelegd: kan een werkgever die nu gebruiken om toch af te dwingen dat je thuis werkt?

"Bij heel wat werknemers zijn na corona de bijlagen bij de arbeidsovereenkomst aangepast, waarbij men bijvoorbeeld overgeschakeld is naar een bepaald aantal dagen op kantoor en thuis", bevestigt Van Grunderbeek. "Als je aan die verhouding wil sleutelen, moet je daarover weer een akkoord bereiken. Beide partijen moeten dat document ook ondertekenen, als je wilt dat het rechtsgeldig is."

De plaats van tewerkstelling is een essentieel element in de arbeidsovereenkomst. Telewerkafspraken vormen daar heel vaak een schriftelijke bijlage bij

Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult

Delanoeije denkt alvast dat de kans reëel is dat veel bedrijven, als gevolg van de energiecrisis, nieuwe afspraken over telewerk zullen willen maken met hun werknemers, "zeker bij die organisaties waar er nog maar beperkte kantoorruimte is".

Als je in deze tijden veel thuiswerkt, kan dan je thuiswerkvergoeding worden opgetrokken?

"Ook daarover zal je opnieuw afspraken moeten maken en dat moeten laten aanpassen in de schriftelijke telewerkbijlage", aldus Van Grunderbeek.

Kan je vragen dat je werkgever rechtstreeks tussenkomt in je energiefactuur?

"Op dat vlak bestaan er verschillende mogelijkheden", stelt Van Grunderbeek. "Die telewerkvergoeding dekt eigenlijk de kleinere kantoorkosten, waaronder ook de nutsvoorzieningen. Water, elektriciteit en verwarming zitten eigenlijk al inbegrepen in het forfait dat de fiscus vandaag voorziet. Dat bedraagt sinds eind september maximaal 142,95 euro. Werkgevers kunnen dat thuiswerkforfait tot dat plafond vrij van RSZ en belastingen toekennen."

Beluister hier het hele gesprek met Ellen Van Grunderbeek in "De ochtend" op Radio 1:

"Daarnaast kan het bedrijf ook tussenkomen in de terbeschikkingstelling van verwarming en elektriciteit. Dat genereert een zogenoemd 'voordeel alle aard', waarop werkgevers RSZ en bedrijfsvoorheffing betalen. Dat is nog wel een goeie tussenoplossing."

"De derde oplossing is een rechtstreekse tussenkomst in de elektriciteitsfactuur. Maar dat is momenteel echt een loonvoordeel, waarop men de klassieke bijdragen moet betalen."

Wat als er echt nog te weinig kantoorruimte is voor alle werknemers: valt daar op korte termijn iets aan te doen?

"Nee, dat hybride werken na corona heeft ervoor gezorgd dat werkgevers hun bedrijfsruimtes zijn gaan herdenken", legt Van Grunderbeek uit. "Werkgevers kunnen wel gaan kijken wat er mogelijk is op de bedrijfsvloer, door bijvoorbeeld een rotatiesysteem in te voeren. Daarbij kunnen mensen bepaalde dagen reserveren waarop ze thuis of op kantoor werken. Daarmee kunnen de facility managers dan in de komende weken aan de slag gaan, om kantooreilanden aan te passen, mocht het aan de orde zijn."

"Een alternatief zou zijn - zo horen we bijvoorbeeld bij lokale besturen - om te kijken of werknemers ook aan de slag kunnen in pakweg een bibliotheek of sporthal. Daar kan zeker over worden nagedacht, maar dan moeten de afspraken over bijvoorbeeld de arbeidsongevallenverzekering wel worden aangepast."

Als je als organisatie je talent wilt behouden en aantrekken, moet je hen ook iets kunnen bieden

Joni Delanoeije, onderzoeker bij het HIVA en KU Leuven

Delanoeije vindt dat bedrijven daar slim mee moeten omgaan: "Wanneer werknemers voor thuiswerk kiezen, kan dat goedkoper zijn voor de werkgever. Maar als je als organisatie inspeelt op flexibele kantoorruimte en een plek voor iedereen voorziet, kan het ook winst opleveren: je geeft werknemers het gevoel dat je hen iets biedt. Dat gaat zich vertalen in het werkgeluk van werknemers. Als je als organisatie je talent wilt behouden en aantrekken, moet je hen ook iets kunnen bieden. Idealiter is het een win-winsituatie en geen conflict."

Zorgt de energiecrisis ervoor dat we uiteindelijk weer terugkeren naar de situatie van vóór corona, met vrij weinig telewerk?

"Dat is een heel onwaarschijnlijk scenario, omdat er een immense kentering is gekomen, zowel bij het personeel als bij de bedrijven zelf", denkt Delanoeije. "Voor de toekomst zal het vooral belangrijk zijn om op die trend te durven blijven verderdenken: hoe kan je dat thuiswerken behouden zonder de nadelen te hebben? Daarin speelt dit vraagstuk van de energiecrisis een belangrijke rol."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8yMC90ZWxld2Vya2VuLXRpamRlbnMtZWVuLWVuZXJnaWVjcmlzaXMtaGViLWplLWRhbi1yZWNodC1vcC1lZW4taG8v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿