2022年9月30日金曜日

Inflatie stijgt fors naar hoogste cijfer in 47 jaar, wellicht duurt dit 3 à 4 jaar - VRT NWS

Het inflatiecijfer is in september gestegen naar 11,27 procent. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 1975. De inflatie geeft aan in welke mate het leven duurder wordt. Vooral duurdere energie en voeding liggen aan de basis van de stijging. Historisch econoom Erik Buyst denkt dat het 3 à 4 jaar zal duren voor we weer van die inflatie af zijn. 

Eind augustus bedroeg de inflatie nog 9,94 procent. De voorbije maand is er dus een flink stuk bij gekomen. 

Net zoals de voorbije maanden zijn de hoge energieprijzen voor een groot deel verantwoordelijk voor de toenemende inflatie, maar naast gas, huisbrandolie en elektriciteit zijn ook onder meer voeding, kleding, alcohol, restaurantbezoeken en hotelkamers duurder geworden. Opvallend in de voedingscijfers: de prijzen van zuivelproducten als boter en melk zijn meer dan 25 procent gestegen.

De inflatie van energie bedraagt 60,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat is goed voor een aandeel van 5,4 procentpunt in de totale inflatie, bijna de helft dus. Voor voeding is dat 10,4 procent en 2 procentpunt. 

Er zijn ook producten die in een jaar tijd goedkoper zijn geworden, zoals televisie-apparatuur (-11,9 procent), smartphones (-9,9 procent), computers (-5,2 procent) en andere multimedia.

Bekijk hier de evolutie van het inflatiecijfer het voorbije anderhalf jaar:

Wat is inflatie precies?

De inflatie geeft het tempo aan waarop het leven duurder is geworden het afgelopen jaar. Het cijfer wordt berekend aan de hand van een korf van producten. Als we vorig jaar gemiddeld 100 euro uitgaven voor bepaalde producten, dan kosten diezelfde producten ons nu dus 111,27 euro. De inflatie ligt al een tijdje bijzonder hoog. Doorgaans wordt 2 procent gezien als het richtgetal voor een gezonde economie.

De stijgende kosten worden in ons land wel (deels) gecompenseerd door de indexering van onze lonen. Dat gebeurt automatisch, al hangt het wel af van sector tot sector wanneer je die stijging ook effectief op je loonbriefje ziet.

Hoe krijgen we de inflatie weer naar beneden?

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert al even om het inflatiecijfer naar beneden te krijgen door de rente te verhogen. Maar voorlopig hebben die inspanningen nog niet veel uitgehaald. Door de rente te verhogen, wordt lenen duurder en zou sparen aantrekkelijker moeten worden. En als de vraag daalt, dalen ook de prijzen. Het risico is echter dat fors op de economische rem gaan staan, leidt tot een recessie, een economie die krimpt. 

Hoe lang zal deze inflatie duren?

"Als we naar het verleden kijken, moeten we toch wel zeggen dat een inflatiegolf 3 à 4 jaar nodig heeft om helemaal uit te doven", zegt historisch econoom Erik Buyst (KU Leuven) in "De wereld vandaag". Hij vermoedt dat deze crisis niet anders zal zijn.

Buyst kijkt naar de inflatie ten gevolge van de oliecrisis in de jaren 70. Volgens hem heeft men de rentevoeten toen veel te laat laten stijgen, waardoor de inflatie alle kans heeft gekregen om verder door te dringen in het economische weefsel. "Ik ben van mening dat de centrale bank, voor de ECB, te laat in actie is geschoten", overschouwt Erik Buyst de toestand van vandaag. "Dat heeft tot gevolg dat het langer duurt om die inflatie terug uit het economische weefsel te krijgen. Men moet eigenlijk snel ingrijpen om de zogenoemde tweede ronde van stijgende lonen en prijsstijgingen bij andere producten af te blokken."

"Omdat men te laat is gestart zal het in het begin wat dweilen met de kraan open zijn", voorspelt Buyst. Door korter op de bal te spelen zouden de pijn korter zijn geweest. Maar nu zullen we die 3 à 4 jaar dus moeten uitzweten. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiO2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8yOS9pbmZsYXRpZS1zZXB0ZW1iZXIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿