Kun je echt besparen op je energiefactuur door de temperatuur van je verwarmingsketel te verlagen naar 60 graden Celsius? Volgens een Nederlandse sensibiliseringsactie alvast wel. Techlink, de Belgische koepel van installatiebedrijven, nuanceert: "Zoiets heeft niet bij elk type ketel evenveel zin. Andere ingrepen kunnen vaak een groter effect hebben". Lees hier hoe je komende winter kunt besparen op je verwarmingsfactuur.
Volgens de Nederlandse organisatie voor innovatie en duurzaamheid Urgenda loont het om de temperatuur van je stookketel naar beneden te halen. "Wanneer je kiest voor 60 graden in plaats van de fabrieksinstelling van 80 graden, bespaar je tijdens de volledige levensduur van je ketel zo’n 1.200 euro. Zonder in te boeten aan comfort", zeggen de initiatiefnemers.
Vincent Vancaeyzeele is manager techniek en innovatie bij Techlink, de beroepsfederatie van installatiebedrijven in ons land. Volgens hem verwacht je maar beter geen mirakels van zo’n ingreep. "Je verbruik zal daardoor niet plots halveren. Je zult wellicht wel enkele procenten aan rendement kunnen winnen, maar meer ook niet. Al gaat het natuurlijk wel om enkele tientallen euro's, met de hoge energieprijzen van vandaag."
Als je verwarmingsketel een buitensensor heeft, kiest hij zelf al de optimale verwarmingstemperatuur
Vooral interessant voor oude ketels
Volgens Vancaeyzeele heeft de aanpassing vooral zin voor eigenaars van een oude verwarmingsketel. "Ketels van na 2005 of 2010 zijn vaak al uitgerust met een sensor die de buitentemperatuur meet. Op basis van het temperatuurverschil bepaalt zo’n ketel zelf de ideale stooktemperatuur. In het tussenseizoen kan dat bijvoorbeeld 40 graden zijn, in het putje van de winter bijvoorbeeld 80 graden."
Je kunt bij zo'n recente ketel de temperatuur ook begrenzen op 60 graden, maar echt enorme winsten zul je daar volgens Vancaeyzeele niet mee maken. "Het lijkt me wel interessant bij oudere ketels, die het radiatorwater altijd op dezelfde, hoge, temperatuur opwarmen. De fabrikanten kiezen voor 80 graden Celsius, omdat de ketel ook op de koudste winterdagen voor voldoende comfort moet zorgen. Maar zo koud wordt het bijna nooit meer in ons land."
Fabrikanten gingen er vroeger van uit dat hun ketel moest kunnen werken wanneer het buiten 20 graden vriest, maar de laatste jaren wordt het zelden nog zo koud
Vancaeyzeele vermoedt wel dat je op echt koude winterdagen de keteltemperatuur iets zal moeten verhogen. "Met water van 60 graden raakt je huis misschien niet voldoende opgewarmd in het putje van de winter. Maar alles hangt natuurlijk sterk af van de isolatiegraad van de woning."
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om de temperatuur van het radiatorwater. "Sanitair warm water, voor bijvoorbeeld het bad of de douche, moet altijd op minstens 60 à 65 graden verwarmd worden. Dat is nodig om de groei van de legionellabacterie tegen te gaan. Daarmee mag je echt geen risico’s nemen: 60 graden is echt het minimum", waarschuwt Vancaeyzeele.
Radiatorventilatoren verrichten geen wonderen
Er zijn gelukkig nog andere ingrepen waarmee je je verbruik extra naar beneden kunt halen, weet Vancaeyzeele. Hij somt een aantal tips op:
- Zet je thermostaat lager, bijvoorbeeld op 19 graden als dat haalbaar is.
- Wees selectief in welke ruimtes je verwarmt: je hoeft niet elke kamer in je huis te verwarmen.
- Doe je aan thuiswerk? Werk (samen) in de woonkamer: mensen en toestellen warmen de ruimte mee op, wat voor een extra besparing zorgt.
- Hang isolatiefolie achter de radiatoren.
- Isoleer verwarmingsbuizen die door koude ruimtes passeren.
- Ontlucht elk jaar je radiatoren, zo benut je hun volledige oppervlakte en je voorkomt meteen ook dat er schade optreedt aan de binnenkant van de buizen.
Wat met de snufjes waarmee verkopers ons dezer dagen om de oren slaan op het internet? "Ik weet alvast uit ondervinding dat je bijvoorbeeld geen wonderen mag verwachten van radiatorventilatoren: ze helpen alleen om de warmte sneller te verspreiden, maar zijn vaak lawaaierig, prijzig en passen niet op elke radiator. Behalve misschien in een badkamer hebben ze volgens mij niet zo veel voordelen", zegt Vancaeyzeele.
De winter van de tochthond en wierook-test
Een van de grootste oorzaken van warmteverlies in huizen is tocht. "Het loont dit jaar dus zeker om na te gaan waar bij jou thuis de tochtgaten zitten", zegt Vancaeyzeele.
Je kunt dat doen met de blote hand, maar nog beter werkt een test met een wierookstokje. "Passeer met het rokende stokje eens langs alle deuren en poorten, zo merk je snel op langs waar de koude buitenlucht naar binnen komt. Check zeker de kelderdeur, het zolderluik en de garagedeur. Maar ook aan gewone binnendeuren, of zelfs rond stopcontacten, kun je soms tocht opmerken."
Zoek nu de tochtkieren en -spleten in je huis en probeer ze alvast zo goed mogelijk te dichten
Vancaeyzeele raadt aan om alle kieren zo goed mogelijk te proberen te dichten. "Een tochtstrip kan wonderen doen. Of zelfs de goede oude tochthond kan in sommige gevallen helpen om de koude luchtverplaatsingen te beperken."
Heb je een voordeur met een valdorpel? "Dan check je best eens of die goed afsluit. Die test is makkelijk: kijk overdag wanneer er buiten licht is eens onder je gesloten deur. Als je licht ziet, zal er ook tocht van onder komen. Pas dan de stelschroef van de dorpel aan tot je geen licht meer ziet."
Juist ventileren
Als we alle kieren in huis vullen en ons huis zo veel mogelijk dicht houden, lopen we het risico dat de luchtkwaliteit slechter wordt. We zullen dus misschien wat vaker moeten ventileren. "Maar als je dat doet, maak dan niet de fout van te intensief te ventileren. Want dan gaat er veel warmte verloren", zegt Vancaeyzeele.
Als je snel en intensief je huis verlucht, ontsnapt er misschien meer warme lucht dan nodig
"Heb je nog ergens een CO2-meter liggen van tijdens de coronacrisis? Mooi, daarmee kun je de luchtkwaliteit in huis monitoren. Als ventileren zich opdringt, zorg je best voor een kleine ventilatieopening. Blijf de waarde op je CO2-meter in de gaten houden. Vaak volstaan enkele minuten om een ruimte voldoende te ventileren zonder dat er te veel warmte verloren gaat."
0 件のコメント:
コメントを投稿