2022年11月18日金曜日

Bod op Makro niet geloofwaardig, einde verhaal voor 1.400 werknemers - De Standaard

Het eerder deze week ingediende bod op Makro Cash & Carry is verworpen, waardoor er voor de 1.400 medewerkers van Makro geen perspectief is. Sligro redt wel vijfhonderd jobs bij Metro.

Er rees dinsdag even hoop voor de medewerkers van Makro Cash & Carry Belgium. Toen ontvingen de gerechtsmandatarissen vijf biedingen op onderdelen van de groep. Maar de twijfel die er toen bestond over de kwaliteit van die biedingen is inmiddels bevestigd. Volgens onze informatie verwerpen de mandatarissen het bod van de Franse vennootschap in oprichting die als enige kandidaat zowel op Makro als Metro bood. Ze beloofde om zeventig procent van de bedreigde jobs te redden.

   • Stormloop op eerste uitverkoopdag bij Makro

De vennootschap werd bijgestaan door een zekere Karel Verschueren, een Vlaming die in Duffel werd geboren, maar zijn domicilie heeft in Zwitserland. Uit onderzoek in het Belgische Staatsblad blijkt dat Verschueren twintig jaar geleden al door het hof van beroep werd veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor onder meer misbruik van vertrouwen en belastingfraude. Sindsdien dook hij af en toe op als kandidaat-bieder in dossiers van vennootschappen in moeilijkheden.

Het bod, dat naar verluidt erg summier was, voldeed niet aan de biedingsvereisten en werd niet weerhouden. Voor de circa 1.400 werknemers van Makro lijkt het na deze ontwikkeling einde verhaal. Van de 1.900 jobs bij Makro Cash & Carry Belgium kunnen er wel 506 gered worden door de Nederlandse horecaspecialist Sligro. Dat cijfer omvat een honderdtal jobs op de gedeelde hoofdzetel van Makro en Metro.

Toch geld voor ontslagpremies?

Het positieve nieuws is dat Sligro meer dan 55 miljoen euro biedt. Dat geld kan worden gebruikt om ontslagpremies uit te betalen aan het personeel van Makro Cash & Carry. Eventuele resterende tegoeden van het personeel kunnen dan gerecupereerd worden via een speciaal fonds.

Sligro biedt op tien van de elf Metro-winkels en maakt zich sterk dat het alle medewerkers wil overnemen. De Metro-vestiging in Antwerpen-Noord zit niet in het bod omdat die overlapt met een vestiging van Sligro, dat in België ook het voormalige ISPC en Java omvat. Om diezelfde reden is ook de vestiging in Evergem voor Sligro geen prioriteit. Verwacht wordt dat de Limburgse horecagroep Van Zon die mogelijk koopt.

De gerechtsmandatarissen ontvingen ook nog twee andere biedingen, waaronder die van Vincent Nolf, de directeur van Makro Cash & Carry Belgium. Die had zich aanvankelijk als gemotiveerde partij opgesteld, maar deed uiteindelijk slechts een symbolisch bod op de Metro-winkels. Verder was er nog een lokaal bod.

Uitverkoop met kortingen tot negentig procent

De biedingen worden maandag overgemaakt aan de ondernemingsrechtbank en zouden al worden behandeld op vrijdag 2 december. Schuldeisers en andere betrokken partijen kunnen dan voor of tegen de biedingen pleiten. December lijkt dus hoe dan ook de maand waarin de ondernemingsrechtbank zich zal uitspreken.

Voor de Makro-winkels dreigt het dan dus einde verhaal te worden. Het bedrijf startte maandag met bescheiden uitverkoopkortingen van twintig procent, maar in de volgende folder is er al sprake van zeventig procent. Wat daarna overblijft, zou worden verkocht tegen negentig procent korting.

Verwacht wordt dat de vennootschap Makro Cash & Carry Belgium na de overdracht van de Metro-activiteiten het faillissement zal aanvragen. De ondernemingsrechtbank zal dan curatoren aanstellen die de inboedel van de winkels te koop zullen stellen. Makro startte in 1968 met het idee van een zelfbedieningsgroothandel gericht op kleine zelfstandigen. Die formule wist de directie niet aan te passen aan de veranderende markt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjExMThfOTQwNzY5MTTSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿