2022年11月17日木曜日

Verzekeraar Axa indexeert lonen boven 5.400 euro niet meer volledig, maar mag dat wel? - VRT NWS

De beslissing van verzekeraar Axa om een plafond in te voeren op de indexatie van de hoogste lonen is rechtsgeldig, zolang de onderneming de correcte opzegtermijn hanteert. Dat zegt advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht Filip Tilleman in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren kondigde de directie van Axa aan dat wie meer dan 5.400 euro bruto verdient, geen indexatie meer zal krijgen op alles boven die grens. "Axa kan dat doen, omdat de onderneming tot nu toe meer betaalde dan afgesproken was in de collectieve arbeidsovereenkomst", verduidelijkt Tillemans.

Axa, een van de grootste verzekeraars van ons land, zet een plafond op de indexering van de lonen. Vanaf januari zullen de lonen slechts worden geïndexeerd tot 5.400 euro bruto. Wie meer verdient, zal geen indexatie krijgen op alles boven die grens. Wie bijvoorbeeld 6.000 euro bruto verdient, zal dus geen indexering meer krijgen op de laatste 600 euro.

Opvallend, want in België is er een systeem van automatische loonindexering en dus rijst de vraag: mag dat wel? De directie bij Axa zegt van wel, maar de vakbonden stellen zich toch vragen bij het juridisch kader. "De ochtend" op Radio 1 gaat te rade bij Filip Tilleman, advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Beluister hier het volledige gesprek met advocaat Filip Tilleman in "De ochtend" op Radio 1:

Is de beslissing van Axa rechtsgeldig?

Ja, zolang de correcte opzegtermijn wordt gehanteerd, klinkt het duidelijk bij Tilleman. 

"De situatie bij Axa is een absolute uitzondering. Elke werknemer in ons land heeft een fundamenteel recht op een indexatie van het loon, maar het systeem kan wel verschillen op vlak van bijvoorbeeld tijdstip of percentage. De afspraken rond de indexering worden verankerd in sectorale arbeidsovereenkomsten (cao’s)."

In de collectieve arbeidsovereenkomst voor de verzekeringssector staat dat de barema's automatisch moeten worden geïndexeerd, maar Axa betaalt meer dan die barema's. "Axa deed in het verleden meer dan wat ze juridisch moesten doen", verduidelijkt Tilleman. "Ze hebben dus hoger geïndexeerd dan wat de cao voorschreef en het is dit supplement dat ze nu willen terugdraaien. Dat kan, maar dan moet ook een bepaalde opzegtermijn gehanteerd worden en die ligt niet vast, dus daar zou nu discussie kunnen over ontstaan."

Zijn er voorbeelden uit het verleden?

Ook in het verleden hebben Belgische ondernemingen al wijzigingen doorgevoerd in hun indexeringsvoorwaarden, weet Tillemans. "Ook daar ging het om bedrijven die verder gingen dan wat afgesproken was in de cao's, maar die onder druk van buitenlandse moederbedrijven de situtatie veranderd hebben." 

België en Luxemburg zijn de enige landen met een systeem van automatische loonindexering en dus kijken buitenlandse bedrijven vaak met andere ogen naar de loonkosten in ons land. "Dan komt er ook druk op Belgische directies", aldus Tilleman. "Maar nogmaals, als de indexatie vervat is in een cao kan men daar niets aan wijzigen, tenzij men te ver ging."

Kan de beslissing aangevochten worden?

Ook daar is Tilleman duidelijk: indien de vakbonden of werknemers bijvoorbeeld zouden twijfelen aan de gehanteerde opzegtermijn, kunnen ze naar de arbeidsrechtbank stappen. "Je kan dan Axa in gebreke stellen en achterstallig loon - want daar gaat het dan om - terug opeisen."

Moeten mensen die minder dan 5.400 euro verdienen bij Axa zich zorgen maken?

"Absoluut niet", stelt Tillemans. "Dat plafond ligt vast in de cao en aan die indexatie raken zou zelfs een strafrechtelijke overtreding zijn."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMS8xNy9heGEtaW5kZXhlZXJ0LWhvb2dzdGUtbG9uZW4tbmlldC1tZWVyL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿