Premier De Croo heeft de begrotingstabellen die zijn staatssecretaris - en partijgenote - Eva De Bleeker (Open VLD) had neergelegd in de Kamer, teruggeroepen. De Bleeker had in haar berekeningen al rekening gehouden met een permanente verlaging van de btw op energie. Maar volgens De Croo had ze dat nog niet mogen doen. De Bleeker heeft haar begrotingscijfers opnieuw aangepast. Maar waar is het juist foutgelopen? Johny Vansevenant legt het uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.
Even terug naar het begin. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker legde eind vorige week haar begrotingstabellen neer in de Kamer, zodat de parlementsleden die ook konden bestuderen. Maar op het kabinet van (haar partijgenoot) premier De Croo vielen ze van hun stoel, toen ze die tabellen onder ogen kregen. De begroting kleurde namelijk nog roder dan in de versie die de premier midden oktober had ingediend bij de Europese Commissie. Het Belgisch tekort bedroeg plots geen 5,8 maar wel 6,1 procent van het bbp. Het gat in de begroting liep op tot 35 miljard euro. Dat was meer dan een miljard euro meer dan voorzien.
Achteraf bleek dat Eva De Bleeker al had ingecalculeerd dat de regering de btw-verlaging op energie - naar 6 procent - permanent wil maken. Dat zou de regering volgend jaar 1,3 miljard euro kosten. Daar was eind oktober ook al een akkoord over binnen de federale regering. Maar volgens De Croo had De Bleeker die cijfers over de btw-verlaging toch nog niet in de begroting mogen opnemen.
"De federale regering wil die permanente btw-verlaging koppelen aan hogere accijnzen om de kosten te compenseren", legt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "En over dat laatste is nog geen definitief akkoord. De bedoeling is om via de accijnzen grootverbruikers meer te doen betalen, maar dat moet nog worden uitgeklaard onder de regeringspartners."
Luister hier naar het gesprek met Johny Vansevenant in "De wereld vandaag":
Heisa rond de begrotingscijfers: De Bleeker teruggefloten door De Croo
En dus wilde premier De Croo niet dat de ramingen over de btw-verlaging al worden opgenomen in de tabellen. Zeker omdat die het gat in de begroting alleen maar groter maken, als ze niet gecompenseerd worden. De Croo droeg De Bleeker daarom op om haar tabellen aan te passen en de kost eruit te halen. "Op het kabinet van de premier spreken ze over een materiële fout", zegt Johny Vansevenant. "De Bleeker is ook op het matje geroepen in de Wetstraat 16. Je voelt dat ze zwak staat tegenover de premier. Misschien heeft hij haar daarom op die post gezet, omdat De Croo wist dat ze als staatssecretaris weinig weerwerk zou bieden."
Hoe vervelend is dit voor de federale regering?
En zo werd de begroting het zoveelste hoofdpijndossier voor de federale regering. "Oppositiepartij N-VA doet er ook alles aan om aan te tonen dat De Croo een afgang maakt op begroting", verklaart Vansevenant. "Zij willen vooral het verschil maken met de Vlaamse regering, die betere begrotingscijfers kan voorleggen." Kamerlid Sander Loones van N-VA spreekt op Twitter van een "totale knoeiboel". Hij vindt dat premier De Croo foute cijfers geeft door de btw-verlaging nog niet op te nemen in de begroting.
Volgens Johny Vansevenant is deze heisa vooral ook vervelend voor de partij van de premier, Open VLD. Enerzijds omdat de ene liberale politicus hier de andere op de vingers moet tikken. Maar ook omdat de begroting traditioneel een belangrijk thema is voor de liberalen: "Open VLD lijdt hier gezichtsverlies, want ze profileren zich graag op begroting. De N-VA zit op dat thema in hun nek te hijgen."
En dan is er nog staatssecretaris Eva De Bleeker. Welke impact heeft de heisa op haar geloofwaardigheid? "Ze was sowieso al een neofiet in de politiek, want ze was niet verkozen als parlementslid", besluit Vansevenant. "En nu ligt ze zeker niet meer in de bovenste schuif bij de premier. Ze profileert zich graag als een Iron Lady die de begrotingsfactuur niet wil doorschuiven naar de volgende generatie. Maar dan moet je als begrotingsminister wel het nodige tegengas kunnen geven."
Morgenavond om 18.30 uur komt de Kamercommissie Begroting met spoed samen om te discussiëren over de aangepaste begrotingstabellen.
0 件のコメント:
コメントを投稿