2023年9月9日土曜日

Vlaamse regering maakt werk van uitstap uit GIMV: "Niet onze taak om in allerlei private bedrijven te investeren" - VRT.be

De Vlaamse regering is van plan om haar resterende belang in de GIMV te koop te zetten. De investeringsmaatschappij werd in 1980 opgericht om bedrijven in Vlaanderen te ondersteunen in hun uitbouw en internationale groei. Doorheen de tijd werd het overheidsbedrijf steeds meer geprivatiseerd. Zakenbank Rothschild & Co is aangesteld om nu de resterende 27,65 procent van de hand te doen.

In 1980 stampt de Vlaamse overheid de GIMV – voluit de "Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen" – uit de grond, met als doel beloftevolle bedrijven in Vlaanderen te helpen groeien.

In 1997 trekt het overheidsbedrijf naar de beurs en wordt de privatisering ingezet, vandaag zijn de meeste aandelen publiek verspreid. De Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) beheert momenteel het resterende overheidsaandeel van 27,65 procent.

"Overlaten aan de markt"

Nu wil de Vlaamse regering ook dat laatste kwart van de hand doen. Dat meldt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA).

"De GIMV is uitgegroeid tot een zelfstandige internationale investeringsmaatschappij, waarvan de investeringsportefeuille alsmaar minder gefocust is op Vlaanderen", klinkt het. "Vanuit een strategisch oogpunt heeft het nog weinig waarde voor de Vlaamse overheid om op lange termijn een minderheidsbelang in GIMV aan te houden."

De investeringsmaatschappij levert schitterend werk, benadrukt de minister, maar volgens Diependaele is het niet de taak van de Vlaamse regering om in allerlei private bedrijven te investeren. "Dat laten we beter over aan de markt."

De minister wijst erop dat de VPM wel blijft instaan voor projecten "waar de markt achterblijft, of voor projecten die van groot economisch belang zijn voor de Vlamingen". "Samen met VPM kijken we uit naar een investeerder die de GIMV een duurzame toekomst geeft vanuit Vlaanderen."

337,67 miljoen euro

De Vlaamse overheid was lang verplicht om een belang van meer dan 25 procent aan te houden, maar aan die verplichting werd in 2015 via een decreet een einde aan gemaakt. 

Zakenbank Rothschild & Co is aangesteld om de resterende 27,65 procent van de hand te doen. "Rothschild & Co is gemandateerd als exclusief financieel adviseur om de participatie in de GIMV strategisch te evalueren en het potentiële (gefaseerde) verkoopproces, op basis van een private plaatsing te begeleiden", klinkt het formeel. Dat proces gaat nog deze maand van start.

Volgens De Tijd is het pakket van Vlaanderen in GIMV tegen de slotkoers van vrijdagavond 337,67 miljoen euro waard.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOS8wOC92bGFhbXNlLW92ZXJoZWlkLW1hYWt0LXdlcmstdmFuLXVpdHN0YXAtdWl0LWdpbXYv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿