Peter Reekmans, burgemeester van de plattelandsgemeente Glabbeek, is niet opgezet met de recent gelanceerde Mobiscore. Hij laakt de ‘rammelende parameters’ in De Zevende Dag en wil de mobiliteitsscore juridisch aanvechten. Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) benadrukt dat de Mobiscore is goedgekeurd door de hele regering.
Met de Mobiscore wil de Vlaamse overheid goed bereikbare woningen, die dicht bij openbaar vervoer, scholen of winkels liggen, aantrekkelijker maken. Elk huis krijgt een score op basis van de ligging. Maar veel burgemeesters van plattelandsgemeentes, zoals Reekmans, reageren ontevreden. Hij is burgemeester voor de lijst ‘Dorpspartij’ en zat vroeger in het Vlaams Parlement voor LDD. ‘Een deelgemeente zonder diensten heeft een hogere score dan mijn woning, die in de dorpskern ligt’, zegt Reekmans in De Zevende Dag.
Volgens hem is de score afgestemd op steden. Hij pleit er ook voor om de parameters te actualiseren.
Hij wil het nieuwe beleid desnoods juridisch aanvechten. ‘De EPC-test (energieprestatiecertificaat) ging ook geen gevolgen hebben, maar nu bepaalt dat wel mee de prijs van een huis’, zegt Reekmans. ‘Als de Mobiscore geen halt toegeroepen wordt, zal ik het juridisch bevechten’, zegt hij. ‘Als de besluitvorming genomen is via een ministerieel besluit door een regering in lopende zaken, en de bevoegdheid van de lopende zaken werd overschreden, dan is het rap van de kaart’, vindt hij.
'Mobiscore goedgekeurd door regering'
Volgens Reekmans is de Mobiscore een initiatief dat Koen Van den Heuvel in zijn eentje nam. De andere ministers in de Vlaamse regering waren volgens hem niet op de hoogte. Van den Heuvel benadrukt in een reactie dat de Mobiscore voorkwam in de Beleidsbrieven 2018 en 2019 van zijn voorgangster Joke Schauvliege. Die beleidsbrieven worden goedgekeurd door de hele regering.
'De tool is overigens uitgewerkt door het departement Omgeving, dat ook heeft beslist om hem afgelopen week te lanceren', zegt Van den Heuvel. 'Ik was bij die lancering zelfs niet aanwezig. Er is dus ook geen sprake van een ministerieel besluit dat Reekmans zou kunnen aanvechten.'
Toch heeft de minister zelf ook heel wat vragen bij de tool. 'Zo is de Mobiscore gebaseerd op data uit 2016', zegt hij. 'Ik heb ook de indruk dat sommige parameters, zoals de nabijheid van een grote stad, te veel doorwegen. Het departement zal dat verder onderzoeken.'
De Mobiscore blijft een vrijwillige tool, benadrukt hij. 'Het is een vergissing om er allerlei fiscale instrumenten aan te koppelen. Wie dat doet, ondergraaft het draagvlak.' Het is volgens de CD&V'er wel weer een nieuw argument om het Gemeentefonds aan te passen, zodat er meer Vlaams geld naar het platteland zou vloeien.
0 件のコメント:
コメントを投稿