2019年6月25日火曜日

Nieuwe miljardendeal in farma: AbbVie koopt botoxmaker Allergan - De Tijd

De Amerikaanse farmareus slaat zijn sectorgenoot aan de haak voor 63 miljard dollar en wordt de vierde grootste speler ter wereld.

Er is een nieuwe miljardendeal in de farmasector. Het Amerikaanse AbbVie koopt Allergan, het bedrijf achter botox, voor 63 miljard dollar (55,3 miljard euro). Dat maakte AbbVie dinsdag bekend, nadat The Wall Street Journal al met het nieuws had uitgepakt. 

De twee willen volgens de krant samengaan om nieuwe groeipolen aan te boren die ze apart moeilijker kunnen vinden. Er is sprake van een overnamebedrag van 188,24 dollar per aandeel in vooral cash, maar ook aandelen AbbVie. Dat is een premie van 45 procent op de slotkoers van Allergan maandag.

De premie zou nog hoger geweest zijn zonder de recente koersstijging van Allergan, die volgde op speculatie over een opdeling van het bedrijf. Dinsdag, voor de opening van Wall Street, sprong het aandeel ruim 30 procent hoger in de voorhandel. Dat van AbbVie zakte, wat erop wijst dat de deal niet in de smaak valt op Wall Street. 

Blockbuster

Voor AbbVie past de deal in zijn plan om de pijplijn met experimentele geneesmiddelen aan te vullen. Dat is welkom omdat het patent op Humira, zijn blockbuster tegen artritis, gaat vervallen. Humira is het best verkochte medicijn ter wereld en AbbVie wil er minder afhankelijk van worden.

De acquisitie geeft AbbVie meteen een stevige voet aan de grond in het segment van de schoonheidsbehandelingen, waarin het niet actief is. Met Allergan krijgt het een dominante positie in een markt van ruim 8 miljard dollar voor botox en andere schoonheidsproducten.

Allergan, formeel om fiscale redenen een Iers bedrijf maar eigenlijk ook Amerikaans, overwoog dan weer een opdeling. Het stond onder druk van zijn aandeelhouders, onder wie enkele activisten, om te herstructureren, omdat de koers een heel eind onder de piek van 2015 zit.

45 procent
De door AbbVie geboden prijs is een premie van 45 procent tegenver de slotkoers van Allergan maandag.

Eerder deze maand zei het concern dat het de volgende twee maanden de knoop over het deels afsplitsen van activiteiten zou doorhakken. De dinsdag aangekondigde zet komt dan ook als een verrassing. Weinigen hielden er rekening mee dat CEO Brent Saunders deze richting zou uitgaan en al helemaal niet met een dergelijke overnamepremie.

Voor de aandeelhouders van Allergan is de zet dan ook een goede exitkans, na jaren van dalende koersen. Allergan is vooral uit de gratie van de beleggers gevallen na de mislukte overname door Pfizer in 2016 voor 160 miljard dollar. 

48 miljard dollar

De jaarlijkse omzet van het fusiebedrijf, dat actief is in meer dan 175 landen, bedraagt circa 48 miljard dollar. Maar liefst bijna 40 procent daarvan komt enkel en alleen van Humira. De 48 miljard is goed voor de vierde plaats in de sector, na Johnson & Johnson, Roche en Pfizer.

Rangschikking
Het nieuwe AbbVie wordt de vierde grootste farmaceut ter wereld.

De aandeelhouders van AbbVie zullen na afronding van de deal 83 procent van het fusiebedrijf bezitten en de rest is voor de aandeelhouders van Allergan.

AbbVie is onder meer actief met middelen tegen reuma en psoriasis. Allergan is vooral bekend van botox. Door samen te gaan willen de bedrijven ook hun marktposities versterken, sterker groeien en financiële voordelen realiseren. De deal moet al in het eerste volledige jaar na de overname de winst per aandeel met 10 procent doen stijgen.

Het is lang niet de eerste miljardendeal in de sector in 2019. Eerder dit jaar rondde het Japanse Takeda de overname van Shire af, een transactie van 62 miljard dollar. Big Pharma zoekt nog meer schaal, onder meer om extra te investeren in innovatieve behandelingen, zoals tegen kanker. Die kosten handenvol geld maar kunnen ook, als ze lukken, veel opleveren. Daarbij komt dat de prijs van traditionele geneesmiddelen in de VS onder druk staat. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/nieuwe-miljardendeal-in-farma-abbvie-koopt-botoxmaker-allergan/10139859.html

0 件のコメント:

コメントを投稿