2019年6月25日火曜日

Top Nyrstar: 'Liquiditeit blijft krap' - De Tijd

Een veertigtal aandeelhouders is dinsdag opgedaagd op de langverwachte aandeelhoudersvergadering van het noodlijdende zinkbedrijf Nyrstar. De geldzorgen zijn ook na de machtsgreep door Trafigura niet voorbij, waarschuwde de top van het bedrijf.

De aanwezige aandeelhouders in het Diamantgebouw aan de Brusselse Reyerslaan vertegenwoordigen ruim 28 procent van het kapitaal. Ze kunnen niet stemmen over de agendapunten, want de rechter in kort geding heeft dat maandag verboden omwille van de gebrekkige informatieverschaffing door het zinkbedrijf.

De handel in het aandeel Nyrstar  is tijdens de vergadering, waar ook de vakbonden present tekenden, opgeschort.

Een groep kleine aandeelhouders is niet te spreken over de manier waarop Nyrstar wordt ontmanteld door de Nederlandse grondstoffentrader en hoofdaandeelhouder Trafigura. Eerder tikte ook de toezichthouder FSMA Nyrstar al op de vingers over de ondoorzichtige manier waarop de herstructurering gebeurt. 

Hoongelach

De raad van bestuur beloofde op de vergadering om omstandig uitleg te verschaffen over de stand van zaken, zoals gevraagd door de Brusselse handelsrechter. Een aantal documenten liggen ter inzage in de zaal, maar mogen niet gekopieerd worden.

Uitvoerend voorzitter Martyn Konig, afkomstig van het Trafigura-kamp, opende de zitting door erop te wijzen dat de voorbije negen maanden de meest turbulente uit de geschiedenis van Nyrstar waren. 'We hebben alles in het werk gesteld om het bedrijf te redden, maar een herstructurering was onvermijdelijk want de cashflow volstond niet meer om de schulden af te lossen', aldus Konig, die erop wees 'dat hij hier met veel verdriet zat'.

Dat laatste werd op hoongelach onthaald door enkele aandeelhouders in de zaal.

Liquiditeit

Nyrstar werd in april van dit jaar gered door Trafigura, maar dat plan voorzag in feite in de onteigening van de kleine aandeelhouders. Er werd een nieuwe Britse vennootschap opgericht (Newco) waarvan Trafigura 98 procent van het kapitaal gaat controleren. Volgens CEO Hilmar Rode was die zware ingreep onvermijdelijk om een bankroet van Nyrstar te vermijden.

'Hadden we het niet gedaan, dan zouden aandeelhouders wellicht zeker niets kunnen recupereren', verklaarde hij.

Nyrstar is wel nog niet uit de gevarenzone. 'De liquiditeit van de groep blijft extreem krap en de raad van bestuur werkt aan de implementatie van het herstructureringsplan om de voortdurende bedreiging van insolventie te vermijden', zegt de voorzitter.

E-mailverkeer

Later, als de bedrijfsrevisor Deloitte zijn verslag heeft afgerond, zal er een volwaardige algemene vergadering worden georganiseerd, zo bevestigt de Nyrstar-top. 'Het verslag van de bedrijfsrevisor is nog niet klaar, omdat die inzage wil in e-mailverkeer. Dat is vertrouwelijk. De raad van bestuur zal later beslissen in welke mate het op die vraag ingaat', klonk het.

Op een schriftelijke vraag welke info er precies ontbrak waardoor de revisor het jaarverslag niet goedkeurde, gaf voorzitter Konig geen concrete informatie. Zijn ontwijkende antwoord leidde tot protest in de zaal.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/grondstoffen/top-nyrstar-liquiditeit-blijft-krap/10139850.html

0 件のコメント:

コメントを投稿