2019年6月22日土曜日

Prins hielp Belgen miljoenen zwart geld te verbergen - De Standaard

Hoge adel, bedrijfsleiders en andere rijke Belgen hebben jaren tientallen miljoenen euro’s zwart geld kunnen verbergen voor de fiscus en het gerecht via het netwerk van een Belgische prins Henri de Croÿ. Dat schrijft De Tijd.

Ruim 3.100 gelekte e-mails, contracten, bankgegevens en andere interne documenten leggen bloot hoe zeker een 50-tal Belgen bij de prins terechtkon met schimmige sommen tot 13 miljoen euro per persoon.

Via het netwerk van de prins belandden de miljoenen van de Belgen op geheime bankrekeningen in schuiloorden als de Verenigde Arabische Emiraten, de Bahama’s en Puerto Rico. Die rekeningen stonden op naam van schermvennootschappen. Alles werd geregeld door een internationaal netwerk van stromannen.

Dankzij de prins konden zijn Belgische klanten hier genieten van hun verborgen fortuin, onder meer via geheime afspraken met geldkoeriers in Brussel en Genève. Sommige Belgische klanten kregen ook ‘anonieme kredietkaarten’ die niet aan hen te linken waren.

In Frankrijk opende het gerecht al een onderzoek naar de diensten van prins de Croÿ aan Franse klanten. In ons land gebeurde dat nog niet. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) polste wel al bij het Franse gerecht of er ook Belgen te vinden waren in hun gegevens. Maar de Fransen stuurden onze fiscus wandelen. Het onderzoek van De Tijd legt nu bloot dat er tussen de honderden klanten van de prins wel degelijk Belgen zaten.

De Zwitserse advocaat van de 60-jarige prins de Croÿ houdt vol dat er hooguit sprake was van ‘fiscale optimalisatie’.

Kasgeldvennootschap

Henri de Croÿ geen onbesproken figuur. De prins was in ons land al de hoofdbeklaagde op een belastingfraudeproces, één van de grootste fraudezaken uit de Belgische geschiedenis. De Brusselse financieel adviseur Henri de Croÿ-Solre, telg uit een prinselijke familie, en vier andere beschuldigden hielpen, volgens het parket en de fiscus, in de jaren negentig een twintigtal bedrijven om massaal belastingen te ontduiken via een zogenaamde kasgeldvennootschap. De winst die uit de vennootschappen werd weggesluisd, werd destijds geschat op 75 miljoen euro. De ontdoken belastingen op de helft daarvan. Het Luikse hof van beroep sprak de prins in 2015 vrij in een dossier dat 17 jaar aansleepte. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.standaard.be/cnt/dmf20190622_04474061

0 件のコメント:

コメントを投稿