Steeds meer Belgen schaffen zich een tweede woning aan, blijkt uit cijfers van BNP Paribas Fortis. Vorig jaar is het aantal leningen bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf bij de marktleider met 14 procent gestegen. Een jaar eerder nam het aantal met 6 procent toe.
‘We zien al sinds enkele jaren een stijging’, zegt Sébastien Degand, verantwoordelijke woonkredieten bij BNP Paribas Fortis. ‘De rente blijft maar dalen. Wie het rendement op de spaarrekening te laag vindt en fondsen als te risicovol inschat, kiest vaak voor vastgoed.’
Bij BNP Paribas Fortis is een woonlening op de vier bestemd voor een tweede verblijf. De bank geeft geen absolute cijfers vrij over het aantal leningen.
In de cijfers zitten zowel buitenverblijven als panden die aangekocht worden om te verhuren. Zes op de tien ontleners kopen een tweede woning om te verhuren. ‘Dat is lager dan vorige jaren’, stelt Degand vast. De Kust en de Ardennen zijn populair, maar het aantal tweede woningen ligt er niet merkelijk hoger dan bij de eerste woningen.
De gemiddelde Belg die een lening aangaat om een tweede verblijf te kopen, is 44 jaar oud. Dat is zes jaar ouder dan wie een lening aangaat om een eerste woning te verschaffen.
Fiscaal voordeel
Wie al vermogend is, hoeft vaak geen lening aan te gaan om een bijkomende woning aan te schaffen. Toch doen veel kopers dat wel, omdat dat een fiscaal voordeel oplevert. Wie geen hypothecaire lening meer lopen heeft op zijn eerste woning, kan genieten van een fiscale korting voor langetermijnsparen. Gemiddeld wordt net geen 200.000 euro geleend. Dat is evenveel als voor een eerste woning.
Belgen kunnen ook in ons land lenen om een buitenverblijf in het buitenland te kopen. Daarbij nemen ze dan een hypotheek op de eerste woning, om de tweede woning te financieren. Van degenen die dat bij BNP Paribas Fortis doen, zijn Spanje (44 procent) en Frankrijk (35 procent) met voorsprong de populairste landen.
Read Again https://www.standaard.be/cnt/dmf20190708_04500338
0 件のコメント:
コメントを投稿