2019年7月29日月曜日

Informateurs vanavond met partijvoorzitters om de tafel - De Tijd

De zogenaamde rondetafel vindt zondagavond om 18 uur plaats, op een onbekende locatie. Verschillende media melden dat Ecolo niet aanschuift, maar de partij noemt die berichten 'veronderstellingen'.

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) brengen zondag, een dag voor ze verslag uitbrengen op het paleis, de partijvoorzitters alsnog bij elkaar voor een rondetafel. 

Langs Vlaamse zijde lijkt er geen probleem te zijn. Zowel De Wever als zijn collega-partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen) zullen op de afspraak zijn.

Langs Franstalige zijde is het plaatje minder duidelijk. Het blijft voor de Franstalige partijen moeilijk om met de Vlaams-nationalisten aan tafel te gaan zitten. De N-VA is in de verkiezingscampagne aan Franstalige zijde weggezet als de grote vijand, waardoor het nog altijd moeilijk ligt ermee te praten.

Alle ogen zijn op de groenen gericht. De Vlaamse groenen zeggen wel dat ze ‘permanent beschikbaar’ zijn, maar ze hebben Ecolo er vooralsnog niet van kunnen overtuigen mee plaats te nemen rond een tafel waaraan ook de N-VA zit.

Volgens Het Nieuwsblad komen de Franstalige groenen vanavond niet opdagen. 'Omdat het programma van Ecolo te veel verschilt van dat van de N-VA', citeert de krant een bron in de partij. 'Dat zijn hypotheses en veronderstellingen', reageert een Ecolo-woordvoerster. 'Wij onthouden ons van elke commentaar, en zullen het bericht ontkennen noch bevestigen. Wij zullen ten gepaste tijde naarbuiten komen met meer nieuws.'  

Machtsstrijd

Zowat iedereen in de Belgische politieke wereld is al langer vragende partij dat de N-VA en de PS aan tafel gaan zitten om samen een regering te vormen, omdat dat de enige elegante manier is om de uiteenlopende verkiezingsuitslagen in het noorden en het zuiden van het land met elkaar te verzoenen. Toch heeft dat gesprek tussen de Vlaams-nationalisten en de Franstalige socialisten twee maanden na de verkiezingen nog altijd niet plaatsgevonden.

In de PS is er een machtsstrijd bezig, waarbij Di Rupo en Paul Magnette elkaar lijken tegen te werken over de strategie voor de federale formatie. De PS vreest ook dat Ecolo uit de Waalse formatie stapt als er een gesprek met De Wever komt.

Dat zou betekenen dat de PS in Wallonië alleen achterblijft met de MR. Meteen zou dat de droom van een paars-groene federale regering doorkruisen. Vandaar dat de PS haar staart donderdag introk.

De PS beseft wel dat ze het gesprek met de N-VA niet kan blijven afwijzen, al is het maar omdat de Franstalige socialisten het verwijt niet willen krijgen dat ze daardoor de N-VA in de kaart spelen en de weg vrijmaken voor de confederale logica van De Wever & co. Vandaar dat de informateurs een ultieme poging doen om de twee protagonisten zondagavond samen te brengen voor een gesprek over hun preformatienota.

Een gesprek onder vier ogen tussen De Wever en Di Rupo is misschien nog geen haalbare kaart. Een rondetafel met alle partijen moet het glijmiddel zijn, zodat de PS en de N-VA voor het eerst toch elkaar in de ogen kijken.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/informateurs-vanavond-met-partijvoorzitters-om-de-tafel/10148850.html

0 件のコメント:

コメントを投稿