2019年7月29日月曜日

Onderhandelaars mét Groen en PS beginnen aan rondetafelgespr... - Het Nieuwsblad

Onderhandelaars mét Groen en PS beginnen aan rondetafelgesprek in Brussels Egmontpaleis

Theo Francken (N-VA) kwam als enige te voet aan, Kristof Calvo en Paul Magnette vertegenwoordigen Groen en PS bij de vergadering. Foto: Belga

De onderhandelaars die werden uitgenodigd door de twee federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zijn zondag om 18 uur aangekomen op het Egmontpaleis in Brussel. Groen is erbij, zusterpartij Ecolo niet.

Informateurs Vande Lanotte en Reynders organiseerden de vergadering zondagavond met het oog op de federale regeringsvorming. Lang Vlaamse kant nemen N-VA, CD&V, Open VLD, SP.A en Groen deel. Aan Franstalige kant schuiven MR en PS mee aan. De informateurs willen de deelnemende partijen wellicht een nota voorleggen die een preformatie moet opstarten.

De deelnemers hadden de instructie gekregen om met de wagen of de taxi te komen “om lastige vragen te vermijden”. Enkel Theo Francken (N-VA) had die nota schijnbaar niet gekregen en kwam te voet aan, maar ook hij liet zich niet tot forse uitspraken verleiden.

Onderhandelaars mét Groen en PS beginnen aan rondetafelgesprek in Brussels Egmontpaleis
N-VA-voorzitter Bart De Wever bracht voormalig vicepremier Jan Jambon mee naar de ontmoeting. Foto: BELGA

Het zijn niet enkel de partijvoorzitters die aanschuiven. Zo had Bart De Wever (N-VA) voormalig minister Jan Jambon en voormalig staatssecretaris Theo Francken meegebracht. Meyrem Almaci (Groen) had Kristof Calvo bij, en Gwendolyn Rutten (Open VLD) haar vicepremier Alexander De Croo. Voor SP.A schuift naast John Crombez ook Meryame Kitir aan. Enkel CD&V-voorzitter Wouter Beke en premier Didider Reynders (MR) brachten geen versterking mee.

PS vaardigde voorzitter Elio Di Rupo en Paul Magnette af. Hun aanwezigheid stond niet vast: donderdag mislukte nog een eerste poging van Vande Lanotte en Reynders om de Waalse socialisten rond dezelfde tafel als N-VA te krijgen.

Groen toch aanwezig

Ook Groen bevestigde maar net voor het begin van de vergadering dat het zou deelnemen. Voorzitter Meyrem Almaci beklemtoonde daarbij dat het “eigenlijk gaat om een vergadering tussen PS en N-VA, zodat die eindelijk praten”. De partij vraagt ook dat er snel duidelijkheid komt, en onderlijnt tegelijk dat deze rondetafel “logischerwijs geen voorbode is van een coalitie”.

Onderhandelaars mét Groen en PS beginnen aan rondetafelgesprek in Brussels Egmontpaleis
Meyrem Almaci en Kristof Calvo (Groen) kwamen met een taxi naar het Egmontpaleis. Foto: BELGA

Zusterpartij Ecolo daarentegen zal niet aanwezig zijn, maakte de partij zondagvoormiddag al duidelijk. “Wij hebben van in het begin gezegd dat we niet met N-VA een regering kunnen vormen”, klonk het. “We hebben voor de rest goed samengewerkt met de informateurs.”

Ecolo weigert: “Wij zijn tegenpool van NV-A”

In een kort communiqué na het begin van de vergadering herhaalde de partij dat standpunt. “In volledige samenhang met wat we hebben meegedeeld aan de informateurs bij de verschillende ontmoetingen, neemt Ecolo niet deel aan deze ontmoeting”, klinkt het. Als reden geeft de partij dat “we de tegenpool zijn van de NV-A (sic): visie op de samenleving, methodes, prioriteiten...”.

De partij vindt dat zich verbinden aan de Vlaams-nationalisten “niet de minste optie is”. “Met hen onderhandelen over een nota die kan dienen als basis voor toekomstige preformatieonderhandelingen die moeten leiden tot een meerderheid met Ecolo en NV-A heeft dus geen enkele zin”, aldus covoorziter Jean-Marc Nollet. De Franstalige groenen geven wel nog mee dat ze beschikbaar blijven “om te antwoorden op elke andere vraag van de koninklijke informateurs”.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190728_04531859

0 件のコメント:

コメントを投稿