Bankieren gaat vanaf 1 januari duurder worden bij BNP Paribas Fortis. De omvang van de tarievenstijging voor particulieren wordt volgende maand bekend gemaakt.
De tarieven voor bankieren moeten omhoog, zegt Max Jadot, ceo van BNP Paribas Fortis (BNPPF). ‘Dat hebben we drie jaar geleden al gezegd.’ Volgens Jadot is het een manier om de druk op de dalende rente-inkomsten op te vangen. Maar de bank wees er ook op dat bankieren in België relatief goedkoop blijft. Recent verhoogde KBC al zijn tarieven. Bij KBC ging de prijsstijging op 1 september in.
BNPPF zag in de eerste jaarhelft de nettowinst met 12,4 procent stijgen van 934 miljoen naar 1,05 miljard. De inkomsten daalden licht terwijl ook de bedrijfswinst terugviel. Een uitzonderlijke boekwinst op de verkoop van de Duitse consumentenbank Von Essen verklaarde de winststijging.
Volgens Jadot begint de lage en vooral vlakke rentecurve steeds meer pijn te doen. Het wordt voor de bank moeilijk het verlies aan rente-inkomsten te compenseren. Een kostenbesparingsprogramma waarbij in drie jaar tijd 267 kantoren sluiten en inclusief natuurlijk verloop 2.200 jobs verdwijnen, moet soelaas brengen. ‘Maar het zal dit niet volledig kunnen opvangen.’
De ingreep werd al in maart afgekondigd maar de effectieve uitvoering is nog maar goed gestart. Vooral in de tweede jaarhelft en komend jaar zal BNPPF de afslanking ondergaan.
De efficiëntiegraadmeter, de cost-income die zegt hoeveel kosten tegenover 100 euro inkomsten staan, verslechterde in België en steeg tot meer dan 70 procent.
BNP Paribas Fortis ging niet in op de vraag of ze overheidsobligaties met negatieve rente kopen. Jadot wees er op dat de bank vooral inzet op meer kredietverstrekking aan particulieren (via woonkredieten) en aan bedrijven. Bij die laatste was er zelfs een toename van de kredietverstrekking in België met 4,5 procent.
Read Again https://www.standaard.be/cnt/dmf20190903_04589334
0 件のコメント:
コメントを投稿