2020年2月27日木曜日

Angst voor impact coronavirus kleurt Bel20 dieprood - De Tijd

Beleggers verrekenen een steeds somberder economisch plaatje in de beurskoersen, nu bedrijven van AB InBev tot Microsoft voor de impact van de gezondheidscrisis waarschuwen.

De Europese beurzen gaan na de stabilisatie op woensdag opnieuw stevig in het rood. De Bel20  tuimelt meer dan 5 procent, voor de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - is er 3,5 procent verlies. 

Het extra zware verlies voor de Brusselse beursbarometer is te wijten aan AB InBev , dat waarschuwt voor een forse impact van het coronavirus op de resultaten. Dit kwartaal zal de winst van de biergigant 10 procent zakken.

Het aandeel tuimelt tot 11 procent naar 55 euro, de laagste koers sinds 2012. Sinds de door analisten als prijzig omschreven mega-overname van SABMiller in 2016 is de koers van AB InBev gehalveerd. 

Het Bel20-zwaargewicht verloor sinds nieuwjaar meer dan 22 procent, de op een na slechtste prestatie in de korf (zie tabel). 

AB InBev merkt op dat het coronavirus in 2020 al 170 miljoen dollar (157 miljoen euro) winst kostte. Onder meer omdat het nachtleven in grote delen van China stilgevallen is. Of zoals CEO Carlos Brito het wat omfloerst formuleert in het persbericht: 'Zwakke resultaten van het Chinese nachtlevenkanaal'.

Niet dat China het enige probleem is van 's werelds grootste brouwer. De 'slimme betaalbaarheidsstrategie' - waarbij AB InBev zijn bieren in prijs verlaagt om marktaandeel terug te winnen - leidt ertoe dat de verkopen na de krimp in het derde kwartaal wat aanpikken, maar heeft een grote impact op de winstmarge. In het vierde kwartaal daalde de winstmarge in Europa met 7 procentpunten tot 31,7 procent. 

AB InBev staat overigens niet alleen met zijn waarschuwing voor de impact van het coronavirus. Woensdag meldde Solvay al dat de gezondheidscrisis een extra kopwind vormt in een 2020, dat zich sowieso als moeilijk aandient. 

De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin, die zonder impact van het coronavirus al aan het kwakkelen was, waarschuwt voor de potentiële impact van de crisis op de Chinese verkopen. Net die verkopen waren een zeldzaam lichtpunt over 2019: terwijl de verkopen wereldwijd met 7 procent daalden, stegen die in de Volksrepubliek met 28 procent. Het aandeel tuimelt 12 procent naar 342 pence en noteert nu meer dan 80 procent onder de intekenprijs (1.900 pence) van oktober 2018. 

De hamvraag voor beleggers is nu veeleer medisch dan financieel. Hoe snel kunnen beleidsmakers de crisis indammen nu ook buiten China steeds meer besmettingen opduiken?

Tot nu gingen economen uit van een grote impact in het eerste kwartaal, maar vervolgens van een herstel in 'V-vorm'. Als de crisis niet snel ingedijkt wordt, dreigt het herstel later in 2020 in het beste geval een U-vorm te krijgen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9hbmdzdC12b29yLWltcGFjdC1jb3JvbmF2aXJ1cy1rbGV1cnQtYmVsMjAtZGllcHJvb2QvMTAyMTEwNDQuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿