2020年2月12日水曜日

Telenet belooft winstherstel in 2020 - De Tijd

Beleggers struikelen echter over de vrij voorzichtige prognose voor de cashflow en dus het dividend.

Telenet   keek over 2019 - zoals CEO John Porter een jaar geleden waarschuwde - voor het eerst sinds de beursgang in 2005 tegen een lagere winst aan: de brutobedrijfswinst (rebased adjusted ebitda, zie inzet) zakte 2 procent naar 1,375 miljard euro, in lijn met de analistenconsensus.

Een belangrijke factor daarbij was het verlies van het lucratieve 'huurcontract' van Medialaan, dat met Mobile Vikings en Jim Mobile overstapte naar rivaal Orange Belgium. De omzet daalde 1 procent naar 2,58 miljard euro, beter dan de 2,57 miljard waar analisten op rekenden. Dit vooral dankzij een hogere verkoop van telefoons. Zo'n doorverkoop van hardware levert echter weinig winstmarge op, zodat de beter dan verwachte 'bovenste lijn' zich niet in een beter dan verwachte winstgevendheid vertaalt. 

DE LETTERSOEP VAN TELENET

Telenet zag over 2019 de 'rebased adjusted ebitda' - zeg maar 'brutobedrijfswinst' - van 1,4 naar 1,375 miljard euro zakken. Een lettersoep die een woordje uitleg vergt.

Eén: 'rebased'. Dat wil zeggen alsof Nextel ook heel 2018 bijdroeg aan de cijfers, in plaats van zeven maanden. Telenet nam die IT-consultant vanaf 31 mei 2018 over en wapende zo zijn bedrijvenpoot tegenover marktleider Proximus. 

Twee: 'adjusted'. Dat wil zeggen met de cijfers voor 2018 'retroactief' bijgewerkt voor de nieuwe boekhoudregels rond leasing, die door het wegvallen van leasingkosten - die onder financiële lasten in plaats van de operationele kosten vallen - de ebitda optisch hoger doen lijken.

Merk op dat ook de winstprognose voor 2020 - plus 1 procent - vertrekt van een 'rebased' cijfer over 2019: net geen 1,4 miljard. Namelijk alsof dit keer De Vijver Media - de groep boven zenders Vier, Vijf en Zes en productiehuis Woestijnvis - heel 2019 voor het volle pond meetelde.

Verwar de 'rebased adjusted ebitda' niet met het nettoresultaat. Dat onderste lijntje is traditiegetrouw heel wat kleiner dan de bedrijfswinst voor afschrijvingen: over 2019 kwam die nettowinst uit op 234,6 miljoen euro, een zesde van de 'rebased adjusted ebitda' dus. 

Een extra factor is de afbrokkelende trouw van de televisieklanten, doordat kijkers steeds vaker de 'kabel knippen' en hun dure telecombundel (televisie, internet en mobilofonie) inruilen voor een mobiel datavretersabonnement om onbeperkt apps als Netflix te kunnen streamen. Telenet telt nu nog 1,7 miljoen klanten voor zijn digitaal televisiepakket, 100.000 minder dan bij de piek in de lente van 2017.

Porter speelt zelf op die afbrokkeling in met de lancering - exact een jaar geleden - van een eigen datavretersaanbod. Met succes: het aantal mobiele klanten dat maandelijks een factuur in de bus krijgt ('postpaid' in het jargon) stijgt 8 procent naar 2,36 miljoen. Nu komt er een bijkomend initiatief: een 'Vlaams Netflix', in tandem met VTM-eigenaar DPG Media. 

Voor 2020 voorspelt CEO John Porter herstel van de rendabiliteit, bij een stabiele omzet. De brutobedrijfswinst zou rond 1,4 miljard euro uitkomen. Dat lijkt een stevige toename tegenover de 1,375 miljard in 2019, maar een deel van die groei komt van de overname van De Vijver Media. Exclusief dat effect blijft de stijging beperkt tot 1 procent. Telenet kreeg in mei groen licht voor de volledige overname voor het bedrijf boven televisiezenders Vier, Vijf en Zes en productiehuis Woestijnvis. 

Netto zakte de winst in 2019 6 procent naar 234,6 miljoen euro of 2,13 euro per aandeel. De vrije kasstroom zakte van 422 naar 391 miljoen euro of 3,41 euro per aandeel. Porter beloofde eerder al '50 à 70 procent' van die kasstroom als regulier dividend naar de aandeelhouder te laten vloeien, om van Telenet een rendementsaandeel - zeer gegeerd bij beleggers in nulrentende tijden - te maken. 

Die belofte houdt Porter: het dividend beloopt 1,87 bruto per aandeel, iets kariger dan de 1,97 euro die analisten gemiddeld verwachtten en 55 procent van de vrije kasstroom. Bij de huidige beurskoers (42 euro) is die coupon goed voor 4,5 procent rendement. 

In december keerde Telenet al een voorschot uit van 57 cent, zodat het slotdividend 1,30 euro beloopt. Telenet gaat ook nog eens voor 55 miljoen eigen aandelen inkopen, waardoor in totaal rechtstreeks en onrechtstreeks net geen 200 miljoen naar de aandeelhouders vloeit. 

Voor 2020 voorspelt Telenet een vrije kasstroom tussen 415 en 435 miljoen euro. Een vork die wat teleurstelt: analisten mikken gemiddeld op 432 miljoen euro. Beleggers reageren licht teleurgesteld en sturen het aandeel na de recente remonte tot 2 procent lager. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvdGVjaC1tZWRpYS90ZWxlY29tL3RlbGVuZXQtYmVsb29mdC13aW5zdGhlcnN0ZWwtaW4tMjAyMC8xMDIwNzQ2Ny5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿