2020年12月28日月曜日

Vandenbroucke wil omgooien vaccinstrategie niet overhaasten - De Tijd

Experts zijn gewonnen voor een uitstel van de tweede vaccinprik om sneller meer Belgen een eerste dosis te kunnen toedienen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) waarschuwt echter voor haastwerk.

Vaccinoloog Pierre Van Damme liet zondagavond in 'Het Journaal' op Eén verstaan dat de vaccinatietaskforce bekijkt of we mensen aanvankelijk slechts één spuitje kunnen geven, ook met vaccins die een dubbele dosis vragen. De tweede prik zou dan pas later komen. 'Zo kan je sneller meer mensen bereiken en kom je sneller tot groepsimmuniteit', zei Van Damme, verwijzend naar het debat daarover in het Canadese Quebec.

Van Damme suggereerde dat met die alternatieve aanpak de hele Belgische bevolking al voor de zomer een eerste dosis kan krijgen. De beschermingsgraad ligt dan wel iets lager, rond 40 à 50 procent volgens Canadese media.

De vijand staat voor de deur, het is oorlog. We moeten creatief zijn
Johan Neyts
Viroloog REGA

Verschillende experts treden Van Damme bij. Professor microbiologie Herman Goossens (UA) ziet een belangrijk argument in de mutaties van het virus, zoals de meer besmettelijke variant die onder meer in het Verenigd Koninkrijk opdook. 'Onze enige hoop is zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren om die varianten voor te zijn. Daarom moeten we zelfs overwegen om met één dosis te beginnen. Het Pfizer-vaccin is zeer doeltreffend en zelfs na één dosis bereik je bijna 90 procent bescherming', zegt hij in een opiniestuk in De Standaard.

'De vijand staat voor de deur, het is oorlog. We moeten creatief zijn', zei viroloog Johan Neyts van het Leuvense REGA instituut. 'De tweede dosis dient om de bescherming optimaal te maken en het geheugen van ons lichaam te activeren voor een maximaal effect, maar daar kan je zes maanden mee wachten. We moeten overwegen wat we willen. Gaan we voor een maximale uitrol en nemen we een klein risico?'

'Niet overhaasten'

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil echter niet weten van haastwerk. 'Ik heb niet de gewoonte om in zulke belangrijke kwesties - die toch gaan over leven en dood - dingen overhaast en dus slecht te doen', zei hij bij Radio 1. 'We hebben weken en weken de eerste vaccinaties voorbereid en keihard gewerkt. Het vaccinatieschema wijzigen vraagt denkwerk, analyse, juridische analyse.'

Dat er al een consensus is, is een beetje snel gezegd.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Vooreerst zijn er de medische vragen. De minister gaf de vaccinatietaskforce de opdracht te onderzoeken of het omgooien van de strategie vanuit medisch oogpunt een goede zaak zou zijn. 'Dat er al een consensus is, is een beetje snel gezegd', zei Vandenbroucke.

Daarnaast zijn er juridische vraagtekens, waarover het geneesmiddelenagentschap FAGG zich buigt. 'De Europese Unie is in dit geval echt wel de baas. Het gaat om Europese wetgeving, Europese erkenning, Europese goedkeuring', zei Vandenbroucke. 'Het vaccin is Europees erkend en de goedkeuring is gebaseerd op een afspraak dat het vaccin twee keer wordt toegediend. Dat is onderdeel van de erkenning en de goedkeuring.'

Het FAGG bekijkt wat juridisch kan en mag. Vandenbroucke verwacht dat het agentschap 'vrij snel' kan duidelijk maken welke stappen nodig zijn voor de Europese Commissie 'om het debat daar te voeren'.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMif2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2ZlZGVyYWFsL3ZhbmRlbmJyb3Vja2Utd2lsLW9tZ29vaWVuLXZhY2NpbnN0cmF0ZWdpZS1uaWV0LW92ZXJoYWFzdGVuLzEwMjc0MDM3Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿