2020年12月29日火曜日

Sofina-eenhoorn tankt 222 miljoen dollar - De Tijd

Graphcore, een Britse ontwikkelaar van AI-processoren, haalt 222 miljoen dollar op om zich klaar te stomen voor een beursgang. De Belgische holding Sofina heeft een stevige vinger in de pap bij de Britse eenhoorn.

Amper vier jaar is het Britse technologiebedrijf Graphcore uit Bristol, maar in die korte periode groeide het uit tot één van de meest waardevolle private bedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Na een nieuwe kapitaalronde, goed voor 222 miljoen dollar, wordt het bedrijf op 2,77 miljard dollar gewaardeerd.

Graphcore bouwt processoren die geschikt zijn voor zelflerende algoritmen. Artificiële intelligentie (AI) vergt door de verwerking van enorme hoeveelheden data een pak meer rekenkracht dan klassieke computerfuncties.

Vandaag worden daar veelal grafische processoren voor ingezet, zoals die van het Amerikaanse Nvidia. Ook die grafische processoren (GPU), die bijvoorbeeld ook worden gebruikt in de gaming industrie, kunnen veel data tegelijk aan. Maar het vier jaar oude Graphcore bouwde een processor specifiek voor AI, een oplossing die het 'IPU' doopte, wat staat voor 'Intelligence Processing Unit'. Het bedrijf maakt zich sterk dat die oplossing nog een veelvoud sneller is dan de bestaande alternatieven.

Het bedrijf deed in samenwerking met de Amerikaanse universiteit Amtech en met onderzoekers van Facebook recent een test met een complex algoritme dat de verspreiding van het coronavirus modelleert. Door de vele verschillende parameters en onzekerheden is zo'n model bijzonder complex en vraagt het enorm veel rekenkracht. Uit die test bleek dat de IPU van Graphcore 30 keer sneller is dan klassieke CPU en 7,5 keer sneller dan GPU.

Sofina stapte eind 2018 in het kapitaal van het Britse bedrijf. Het leidde zelfs de kapitaalronde van 200 miljoen dollar die toen op poten werd gezet. Na die operatie kreeg het 2,92 procent van de Graphcore-aandelen in handen. Bij de andere strategische en financiële investeerders zitten Dell, Samsung, Bosch, BMW en Microsoft. Ook de Belgische AI-expert Pieter Abbeel zit in het kapitaal van Graphcore.

Een processor van het Britse AI-bedrijf Graphcore. ©Graphcore

Sofina was ook betrokken bij de twee kapitaalrondes die volgden, in 2019 en eerder dit jaar. Of dat ook voor deze nieuwe tankbeurt van 222 miljoen dollar het geval is, is niet helemaal duidelijk, al heeft Graphcore het in het persbericht over 'nieuwe en bestaande aandeelhouders'.

De Britten willen het geld gebruiken om voort te investeren in hun technologie, maar ook om de financiën op te blinken in de aanloop naar een beoogde beursgang. Na deze kapitaalronde heeft het bedrijf 440 miljoen dollar cash op de balans en krijgt het een waardering van 2,77 miljard dollar mee. Bij de intrede van Sofina was dat 'slechts' 1,7 miljard.

2,77 miljard
Waardering
Na de verse kapitaalronde wordt Graphcore op 2,77 miljard dollar gewaardeerd.

De andere unicorns - groeibedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard dollar - in Sofina's portefeuille zijn het Indiase fintechbedrijf Pine Labs, de ontwikkelaar van de leerapp Byju's en de digitale marktplaats Vinted.

In dezelfde branche is Sofina aandeelhouder van ThoughtSpot, dat via AI bedrijfsdata razendsnel wil analyseren. Het zou daarmee met een muisklik kunnen wat in een traditioneel bedrijf 40.000 manuren vergt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9kdXJma2FwaXRhYWwvc29maW5hLWVlbmhvb3JuLXRhbmt0LTIyMi1taWxqb2VuLWRvbGxhci8xMDI3NDIyOC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿