2022年1月7日金曜日

Werken aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen starten maandag opnieuw - VRT NWS

De bouwheer van de Oosterweelwerf, Lantis, heeft een plan klaar om maandag opnieuw te kunnen starten met de werken op de Oosterweelwerf. De eerste zes weken zullen dat geen grondwerken zijn. Die waren stilgelegd na een arrest van de Raad van State, dat er kwam na klachten omwille van een risico voor de volksgezondheid door PFOS-vervuiling.

Oosterweelbouwheer Lantis gaat voor 2 aparte zones van de werf nieuwe technische verslagen indienen. In zo'n verslag staat wat er precies in de grond zit qua vervuiling en wat je met die grond wel of niet mag doen. De Raad van State had het eerdere technisch verslag (of de conformverklaring daarvan) vernietigd, omdat dat de hele Oosterweelwerf omvatte, terwijl er 3 aparte zones zijn: Linkeroever, de Scheldetunnel en de veiligheidsberm van de meest vervuilde gronden bij 3M.

Geen vertraging maar "herschikking van werken"

Als de verslagen voor Linkeroever en de Scheldetunnel goedgekeurd worden door de Grondbank, mag er daar weer gegraven worden. Maar om geen vertraging op te lopen, heeft Lantis nu een plan klaar om toch snel opnieuw te kunnen opstarten. 

Zo start de bouwheer maandag al met de werken die ze wel nog mogen uitvoeren, conform aan het arrest van de Raad van State. "Dat gaat dan over betonwerken, grondwerken met aangevoerde grond van buitenuit en wegeniswerken. Dus alle werken waarbij we niet in de grond moeten roeren die er vandaag ligt", dat vertelt Luc Hellemans, CEO van Lantis. 

De herschikking van de planning doet de kosten wel oplopen. Maar volgens Hellemans is dat een fractie van wat het zou kosten moesten de werken volledig stilliggen. "Moesten we vandaag niet creatief of wendbaar zijn, dan liggen we gedurende zes tot acht weken stil. En dan gaat de maatschappij miljoenen betalen", legt de CEO uit. 

Na die zes weken wil Lantis dan opnieuw beginnen met grondwerken. Daarvoor zullen ze dus eerst die nieuwe technische verslagen moeten indienen, waarin staat wat er precies in de grond zit en wat ze met die grond mogen doen. Als die worden goedgekeurd, kunnen de grondwerken verdergezet worden. 

Volksgezondheid

Maar ondertussen ligt die vervuilde grond daar wel. Al benadrukt Lantis dat er daardoor geen risico's zijn voor de volksgezondheid. "Voor onze werf nemen wij alle veiligheidsmaatregelen. Alle bewarende maatregelen treffen wij ook om ervoor te zorgen dat er geen stof of wat dan ook kan verspreid worden."

Met de zogenoemde "veiligheidsberm" op de terreinen van 3M wordt nog even gewacht. In een dadingovereenkomst tussen 3M en Lantis was afgesproken dat de meest vervuilde PFOS-gronden naar de terreinen van 3M gebracht zouden worden, om daar een berm aan te leggen die onder meer moest dienen als "fysieke beveiliging" van het terrein. Over de plannen voor die berm rijzen juridische vragen, omdat die niet is vergund als stort, terwijl dat volgens sommige experts wel zou moeten.

"Wij vragen heel bewust geen technisch verslag aan voor de veiligheidsberm om onze goede wil te laten zien en de kans te geven om dat samen te overleggen", zegt Hellemans. Volgens hem is die berm nog altijd technisch, inhoudelijk en ecologische de meest verantwoorde oplossing. "Maar misschien komen er nieuwe inzichten. Wij hebben veel vertrouwen in het onderzoek dat vandaag door OVAM en 3M verricht is", besluit Hellemans.   

Vanaf september heeft Lantis meer duidelijkheid nodig over wat ze met de meest vervuilde grond moeten doen om op termijn geen vertragingen op te lopen. 

PFOS?
In april 2021 barstte de bom in het PFOS-schandaal. Bij de Oosterweelwerken in Antwerpen werd grond afgegraven met hoge waarden van het chemische PFOS, afkomstig van de nabij gelegen 3M-fabriek.

PFOS is een chemische stof die behoort tot de grotere familie PFAS. Een te hoge concentratie van deze stoffen in je lichaam, kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. 

In de weken en maanden die volgen wordt almaar duidelijker dat de Vlaamse regering al sinds 2017 op de hoogte was van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar dat alle communicatie hierover werd tegengehouden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiS2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMS8wNy9sYW50aXMtcGxhbi1ncm9uZHdlcmtlbi1vb3N0ZXJ3ZWVsL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿