2022年6月20日月曜日

Nationale actiedag: 70.000 betogers in Brussel, hinder bij openbaar vervoer en in Antwerpse haven - De Standaard

De vakbonden organiseren maandag een nationale actiedag om meer koopkracht te eisen. Daardoor is er hinder, vooral op het openbaar vervoer. Op Brussels Airport vertrekt geen enkele vlucht. Tienduizenden manifestanten trokken naar de hoofdstad om te betogen.

Een betoging vertrok om 11 uur aan het Brusselse Noordstation en volgt de noord-zuidas. Daardoor zal er vooral in Brussel hinder zijn. Met de ­auto in de hoofdstad raken, wordt lastig. ‘Er zijn helaas weinig alternatieven, omdat ook bij het openbaar vervoer actie wordt gevoerd’, zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. ‘Blijf dus beter weg uit Brussel als je er niet moet zijn.’

De vakbonden spreken over 80.000 deelnemers, de politie houdt het op 70.000. De manifestatie verloopt luidruchtig, met veel voetzoekers, maar voorlopig zonder incidenten. Omstreeks 13 uur kwamen de eerste deelnemers al aan bij het eindpunt, Brussel-Zuid. De NMBS heeft extra treinen ingelegd om de betogers opnieuw thuis te brengen. Ook de rest van het treinverkeer verloopt best normaal.

Doordat er op Brussels Airport meer veiligheidspersoneel staakt dan verwacht, besliste de luchthaven om alle vertrekkende vluchten maandag te schrappen. Er komen wel vluchten aan. ‘In de vertrekhal is het maandagochtend rustig, de meeste reizigers waren duidelijk goed op de hoogte dat ze vandaag niet naar de luchthaven moesten komen’, verklaarde een woordvoerster van de luchthaven maandagochtend aan persagentschap Belga.

60 procent van de bussen van De Lijn rijdt maandag, bij de trams gaat het om 40 procent. Dat zegt Ine Pieters, woordvoerster van De Lijn. Het bedrijf raadt reizigers aan om op de routeplanner, op de website of in de app te kijken of hun bus of tram al dan niet rijdt. ‘Ritten die geschrapt worden, zijn er nu al te zien. Er zullen heel weinig andere ritten geschrapt worden, want chauffeurs die staken zijn verplicht dat te laten weten, en dat is ook gebeurd. Als er nu nog een bus of tram uitvalt, is dat omdat een chauffeur ziek geworden is.’

Op het Gentse stadsnet rijdt 60 procent van de bussen en trams. In Antwerpen is dat 50 procent. Tot slot rijdt ook 40 procent van de kusttrams. Ook bij de Brusselse MIVB werd grote hinder verwacht, en worden slechts een tiental lijnen bediend.

Ook voor de Antwerpse haven heeft de nationale actiedag gevolgen. Op de rechteroever zijn door een gebrek aan personeel maar twee sluizen op de vier operationeel. Op de linkeroever is het havengebied achter de sluizen alleen bereikbaar voor de binnenvaart en niet voor zeevaart, behalve het Deurganckdok dat niet achter sluizen ligt. Tot slot zijn er vier sleepboten bemand: ‘dat is ongeveer de halve kracht’, meldt Port of Antwerp-Bruges. De haven focust zich maandag ‘voornamelijk op de schepen die willen vertrekken’.

In Brussel en Antwerpen is ook de afvalophaling niet verzekerd en zijn acties mogelijk bij de stadsdiensten en de kinderopvang. In Gent is een aantal scholen gesloten.

De algemene boodschap van de bonden is de vraag naar meer koopkracht. Specifiek willen ze een afschaffing van de loonnormwet, die hen al langer een doorn in het oog is. Die wet legt een maximale loonsverhoging vast, gebaseerd op de verwachte loonevolutie bij onze belangrijkste handelspartners Duitsland, Frankrijk en Nederland. Dat moet vermijden dat de Belgische lonen meer stijgen dan in die landen en dus een concurrentienadeel opleveren.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA2MjBfOTIxMjE0ODnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿